Плевнелиев разкритикува ЕС за липса на последователна политика към Русия

Кризата в Украйна можеше да не се случи, ако не беше забравено как Москва наказваше икономически Полша и България

Плевнелиев разкритикува ЕС за липса на последователна политика към Русия

Президентът Росен Плевнелиев критикува Европейския съюз за липсата на ясна и последователна политика към Русия и точна реакция по отношение на кризата в Украйна. Той припомни, че икономическият натиск, чрез който Москва шантажира Киев, е бил прилаган под различни форми спрямо България, Полша, Румъния и други страни от бившия социалистически блок, когато те поеха пътя към ЕС и НАТО.

"Нека си даваме сметка, че ако ЕК беше излязла с нейната конкретност, откритост и твърдост, когато се спираха камионите на украинските производители към Москва, когато се умножаваха по три митата на украинските стоки за Русия, тогава можеше да има резултат. Нека никога не забравяме, че подобни неща са се случвали и на демократични правителства в други държави, днес вече членки на ЕС. Нека никога не забравяме, че в далечната 1989 и 1990 година, в първите дни на демокрацията за България, Русия увеличи тройно митата за български стоки. Може би по този начин, наказвайки едно демократично решение на българския народ. Ние трябва да познаваме историята добре, да не я забравяме, да не забравяме как ни "спряха кранчето" през 2008 година, да не забравяме какво се случва днес на Украйна, защото то може би нямаше да се случи, ако не беше забравено какво се е случвало на Полша и България преди 10,15 или 20 години. Европейският съюз е длъжен да послуша новите държави членки – Полша, България или Румъния", заяви държавният глава в интервю за интернет проекта politiКat.net.

Той коментира още, че няма никакъв друг подход, който да проработи с Русия,"освен честният, открит, с позоваване ясно на проблемите, посочване на отговорностите и търсене на активна и ясна позиция".

"По отношение на подхода към Русия, трябва да е ясно, че ЕС осъзнава ролята на Русия - съответно за укрепване на демократичното развитие на държавите членки на ЕС и нейната периферия или обратното. Възможно ли е, допустимо ли е 1/3 от територията на Грузия днес да бъде окупирана, включително и с изграждането на стена? Възможно ли е, допустимо ли е да се обръщаме и срещу правилата на Световната търговска организация, само и само от гледна точка на политически интереси?Допустимо ли е ЕС винаги да бъде разделен, да имаме различните гледни точки и позиции и да не можем да кажем ясно и категорично, че е крайно недопустимо да се окупират територии или не се спазват правилата на Световната търговска организация", каза Плевнелиев.

Той отбеляза, че ЕС е допуснал грешка с Украйна, която е част от бюрократичния му подход- Русия е излязла с ясно решение на тежката, критична ситуация на икономиката в Украйна, а ЕС е казал "тука ще дойде МВФ и той ще ви помогне". Според него ЕС трябва да посочи решение на проблемите на Украйна - да финансира и подкрепи важни реформи.

"Надявам се, че Украйна много дълго ще стои като обица на ухото на много хора във висшето ръководство на ЕС, както и на държавните членки. Това, което се случва в Украйна, е много важно. Грешките трябва да бъдат ясно посочени и тежките и отговорни решения, да бъдат взети", каза Плевнелиев пред politiКat.neт.

В петък Плевнелиев се срещна и с украинския посланик у нас Микола Балтажи. В разговора той е заявил, че кризата показва "недвусмислено, че единственото устойчиво дългосрочно решение за Украйна е като единна и независима европейска държава".

"Украинското гражданско общество ясно заяви своя цивилизационен избор и управляващите трябва да го чуят...Предложението за подписване на Споразумението за асоцииране е в сила, вратата на ЕС е отворена за Украйна", коментира държавният глава, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?