Плевнелиев: Русия се опитва да раздели Европа, много е вероятно да има война

На предстоящите избори сме по-подготвени за кибератаки от 2015 г., казва президентът пред Би Би Си

Плевнелиев: Русия се опитва да раздели Европа, много е вероятно да има война

Европа не се е завърнала към студената война, а е въвлечена в нова и опасна конфронтация с Русия, която наричам "студен мир". Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за Би Би Си, разпространено в петък.

В него той предупреждава, че Русия се опитва да раздели и отслаби Европа, а Европа трябва да реагира по-категорично на руското влияние в България и на континента.

"Единственият начин да постигнем мир е правилата да важат за всички. И е много вероятно да има война, когато една страна нарушава всички правила и премества границите със сила - нещо, което ние всички смятахме, че няма да се случи повече в Европа. Така че, това е много лошо и опасно", казва Плевнелиев.

Според него на президентските избори, в които той не участва, посоката, в която трябва да се движи България, е един от основните въпроси, пояснява Би Би Си. Критиките му срещу Русия ядосаха някои от сънародниците му, допълва медията.

Плевнелиев смята, че основните инструменти, които Русия използва в Европа, са да финансира популистки политически партии и екстремистки движения, да води масова пропаганда и да дестабилизира опонентите си чрез кибератаки.

Заплахата в наши дни не са руските танкове да нахлуят в Европа, а руското влияние да раздели континента, казва още президентът. "Играта днес не е за мащабна война и да стреляш срещу врага, играта на господин Путин е да направи други държави зависими. Днес Русия опитва да отслаби, да раздели Европа и да ни направи зависими", казва Плевнелиев.

За това според него много е важно да има твърда и стабилна политика на ЕС спрямо Русия. "НАТО е силно и ми се иска и Европейският съюз да е по-силен и обединен по проблемите, които имаме днес", казва Плевнелиев. Той посочва мигрантската криза като един от най-важните въпроси, които би могло да предизвикат разцепление в Европа.

Друг проблем е Брекзит, който президентът определя като "криза и то много сериозна". Това е основание за тревога, защото напускането на Великобритания ще направи по-трудно поддържането на твърда линия спрямо Русия, допълва той.

Атака срещу демокрацията в България

Плевнелиев коментира и кибератаките, на които бяха подложени ЦИК, президентството и други държавни институции по време на местните избори и референдума за електронно гласуване през есента на 2015 г.

"Това бе най-мощната и интензивна кибератака в Югоизточна Европа. Смятат, че това бе атака срещу българската демокрация", казва Плевнелиев.

Според него целта е била да се предизвика объркване около резултатите - нещо, което някои в САЩ се опасяват, че ще се случи във вторник на президентските избори.

"Същата организация, която нападна Бундестага и открадна всички имейли на германски депутати, същата институция, атакувала централата на НАТО, дори същите, които се опитват да повлияят на американските избори, така че с много голяма вероятност можем да посочим на изток от нас", казва Плевнелиев.

“Трябваше да приемем, че това е атака срещу българската държава. Това е атака срещу българската демокрация“, казва държавният глава.

Би Би Си припомня, че за тези инциденти от САЩ и от западни частни компании за сигурност обвиняват група, известна като Fancy Bears или APT 28. Американци смятат, че тя работи за високопоставени служители в Кремъл.

"Просто казвам, че същият адрес, същият почерк, същият подход видяхме и в България", казва Плевнелиев. Той допълва, че през последните месеци в България е изготвена нова стратегия за киберсигурност и че подготовката за изборите в неделя обещава по-добра защита от нови атаки.

Руското влияние върви по много други канали - от Би Би Си разговарят с Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията и според него 20-25 процента от българската икономика са свързани с Русия.

Той е водещ автор на изследване за методите на руско влияние в Източна Европа. "Русия успява чрез икономическото си влияние да овладее ключови институции в страната", е мннието на Владимиров. Той допълва, че с пари от Русия се финансират протести или директно се влияе върху подготвянето на закони в България.

Споделяне

Още от България