Плевнелиев: Руското ГРУ стои зад хакерската атака срещу изборите през 2015-та

Бившият президент твърди, че не е бил информиран от службите за отравянето на Гебрев

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Зад мощната хакерска атака срещу местните избори през 2015 година с голяма степен на вероятност стои групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване ГРУ, каза бившият президент Росен Плевнелиев (2012-2017 г.). 

"Президентската институция, Министерският съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах – поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, можем да кажем, че зад тази атака стоеше групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване ГРУ", обясни Плевнелиев пред Нова телевизия.

По думите му за тази група има "огромни съмнения", че е участвала и в манипулирането на избори в САЩ, и в кражбата на данните на Бундестага и германските депутати, заяви Плевнелиев.

"През 2015 г. по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите", припомни той.

Като държавен глава тогава веднага е събрал Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) и е запознал всички отговорни фактори в държавата с докладите на партньорските служби. Поискал е ясни и конкретни действия.

Плевнелиев съобщи, че не е бил информиран от службите за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Опитът за покушение срещу него, сина му и един от сътрудниците му също се свързва с руското разузнаване.

Плевнелиев каза, че когато се е случило отравянето през 2015 година, той не е получил от шефовете на службите дори устна информация за казуса.

"Провалите на българската държава са поне два. Четири години след случая още сме в сферата на съмнения и версии. Институциите дължат свършена работа. Когато има отровени баща и син, институциите са длъжни да се намесят и да търсят отговорни”, каза Плевнелиев.

"Имало е съмнения, медиите са писали, има опит за отравяне, институциите не са довели нещата до това да се намерят виновните и те да бъдат поставени под закона. Отново имаме повод да кажем, че тези 4 години някой нещо е свършил, нещичко е демонстрирано, но не сме стигнали докрай, не сме решили казуса. Българските институции често произвеждат повече съмнения, отколкото резултати”, коментира Плевнелиев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България