Плевнелиев: Руското ГРУ стои зад хакерската атака срещу изборите през 2015-та

Бившият президент твърди, че не е бил информиран от службите за отравянето на Гебрев

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Зад мощната хакерска атака срещу местните избори през 2015 година с голяма степен на вероятност стои групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване ГРУ, каза бившият президент Росен Плевнелиев (2012-2017 г.). 

"Президентската институция, Министерският съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах – поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, можем да кажем, че зад тази атака стоеше групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване ГРУ", обясни Плевнелиев пред Нова телевизия.

По думите му за тази група има "огромни съмнения", че е участвала и в манипулирането на избори в САЩ, и в кражбата на данните на Бундестага и германските депутати, заяви Плевнелиев.

"През 2015 г. по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите", припомни той.

Като държавен глава тогава веднага е събрал Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) и е запознал всички отговорни фактори в държавата с докладите на партньорските служби. Поискал е ясни и конкретни действия.

Плевнелиев съобщи, че не е бил информиран от службите за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Опитът за покушение срещу него, сина му и един от сътрудниците му също се свързва с руското разузнаване.

Плевнелиев каза, че когато се е случило отравянето през 2015 година, той не е получил от шефовете на службите дори устна информация за казуса.

"Провалите на българската държава са поне два. Четири години след случая още сме в сферата на съмнения и версии. Институциите дължат свършена работа. Когато има отровени баща и син, институциите са длъжни да се намесят и да търсят отговорни”, каза Плевнелиев.

"Имало е съмнения, медиите са писали, има опит за отравяне, институциите не са довели нещата до това да се намерят виновните и те да бъдат поставени под закона. Отново имаме повод да кажем, че тези 4 години някой нещо е свършил, нещичко е демонстрирано, но не сме стигнали докрай, не сме решили казуса. Българските институции често произвеждат повече съмнения, отколкото резултати”, коментира Плевнелиев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?