Плевнелиев с критика към държавите, които не приемат имигранти

Кризата в Украйна, финансовите проблеми на Гърция и миграционния натиск налагат Европа да се обърне към идентичността си

Плевнелиев с критика към държавите, които не приемат имигранти

Тогава, когато затваряме границите си за хора, търсещи убежище от най-тежката война от последните години, когато си прехвърляме топката, неспазвайки утвърдените правила и в редица държави членки бежанците дори не се регистрират, за да може всеки да отиграе ситуацията, така както му е изгодно, трябва да си даваме сметка, че е необходимо ЕС да вземе мерки.

Това подчерта президентът Росен Плевнелиев в понеделник по време на срещата на европейските държавни глави от групата "Арайолуш”. По думите му ЕС минава не само през криза на идентичността, но и през криза на ценностите. Критиката му е насочена най-вече към Гърция и Хърватия, които вече не регистрират мигрантите и само ги препредават към съседите си.

Можем да си зададем и въпроса в колко държави от ЕС се полагат усилия за интеграция. У нас има национални дебати за това как да помогнем на тези хора да се интегрират“, подчерта още държавният глава.

Плевнелиев припомни действията на страната ни по бежанския въпрос през последните две години и подчерта, че България изпълнява европейските си ангажименти и е за пример на другите страни членки.

Според него кризата в Украйна, финансовите проблеми на Гърция и безпрецедентният миграционен натиск още веднъж налагат на европейските страни да се обърнат към своята идентичност и към това, което ги свързва.

Президентът Плевнелиев предупреди, че ако държавите от ЕС се окажат неспособни да преодоляват кризите като единна общност са застрашени от изолация и нестабилност.

"Изолацията трябва да остане в XX век, който ще остане в историята като века на стените, на напрежение и конфликти между отделни държави и техните егоистични интереси“, подчерта държавният глава.

На 21 и 22 септември президентът Росен Плевнелиев участва в Единадесетата среща на държавните глави от групата "Арайолуш".

Тазгодишното издание на форума се провежда в замъка "Вартбург" и в град Ерфурт, Федерална република Германия.

"Групата Арайолуш" е политически форум на държавните ръководители на парламентарни републики от ЕС. България е поканена да се присъедини от 2013 г.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?