Плевнелиев събра бъдещите си министри и им поръча "екипна игра"

Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Седмица преди да бъде обявен официално съставът на служебното правителство, президентът Росен Плевнелиев събра част от министрите на първа обща среща. Заседанието се е провело в резиденцията в Бояна в четвъртък. На него са присъствали бъдещия премиер

Георги Близнашки и заместниците му – министрите на регионалното развитие и правосъдието – Екатерира Захариева и Христо Иванов.

 

"Голяма част от бъдещите министри също бяха там, но имаше и такива, които отсъстваха", казаха източници на Mediapool.

 

По време на срещата са обсъдени приоритети на кабинета. Очаквано, на първо място било посочено организирането на честни избори. От администрацията на президента предложили "надграждане" на политиката за ограничаване на безработицата. Подобна конструкция, обаче била оспорена по политически съображения и не е ясно дали ще остане в програмния документ на служебното правителство.

 

Запознати твърдят, че президентът Плевнелиев обяснил на бъдещите служебни министри, че ако не са един отбор, той ще бъде решителен и ще ги изключи от състава на управлението.

 

Проектокабинетът е в общи линии известен, но все още остават въпросителни около ключовата фигура на финансовия министър.

 

Предположенията, че това ще е подуправителят на БНБ Калин Христов, който заемаше този пост и в първия служебен кабинет на Росен Плевнелиев, не се потвърждават. По неофициална информация едно от обсъжданите имена за поста е Румен Порожанов, който първоначално е бил фаворит за министър на земеделието. Порожанов оглавяваше Държавен фонд "Земеделие" по времето на ГЕРБ.

 

За момента се потвърждават информациите, че вътрешен министър ще бъде бившия депутат от СДС Йордан Бакалов. Както Mediapool съобщи, в кабинета е предвиден пост за министър без портфейл, който да отговаря за провеждането на изборите. За длъжността екипът на президента се е спрял на преподавателя и експерт по изборно законодателство Димитър Димитров.

 

Начело на Министерството на външните работи ще е официалният представител на Националния демократически институт (САЩ) в Брюксел Даниел Митов. Той беше зам.-председател на ДСБ и заедно с Прошко Прошков, Христо Ангеличин и Петър Николов напуснаха ДСБ и се присъединиха към "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.

 

По предварителни данни програмният директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) Христо Иванов ще бъде назначен за правосъден министър и вицепремиер.

 

В служебния кабинет ще има и трети вицепремиер. Най-вероятно това ще бъде Илияна Цанова, която отговаряше за еврофондовете в предишното временно правителство и ще поеме същия ресор в сегашното.

 

Министерството на образованието е вероятно да бъде поверено на политолога и президентски съветник Румяна Коларова, а Министерството на културата - на бившия шеф на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) арх. Йорданка Кандулкова. За министър на околната среда и водите е поканена Светлана Жекова, съветник в Постоянното представителство на България в ЕС.

За икономическото, транспортното и финансовото ведомство също продължават да се оглеждат различни варианти, като не е изключено накрая икономиката и енергетиката да поеме президентският съветник Евгени Ангелов, който беше зам.-министър при управлението на ГЕРБ. Има опция този пост да бъде отреден и за Тодор Бобочиков – бивш изпълнителен директор на "Ей И Ес Гео енерджи", който ако не оглави МИЕ, ще бъде заместник-министър, отговарящ за енергетиката.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?