Плевнелиев: Създаването на справедлива съдебна система е национален приоритет

Първите държавни мъже уважиха честването, сн. БГНЕС

Създаването на ефективна и справедлива съдебна система е стратегически национален приоритет, който може да се постигне с обединение и с диалог между трите власти, експерти и обществото. Това каза в петък президентът Росен Плевнелиев на церемонията по честването на 125-ата годишнина от приемането на първия закон за адвокатите в България.

 

"Всички виждаме, че търпимостта на обществото към несправедливостта генерално е изчерпана", каза още Плевнелиев. По думите му, за да има демократична, справедлива, правова държава, трябва да се спазва буквата, но и духът на закона.

 

"Без този принцип не може да има ефективна и справедлива съдебна система, работещи институции и пазарна икономика, и желания жизнен стандарт за всички", коментира президентът. Той допълни, че създаването на справедлива съдебна система е една от най-актуалните теми, които протестите са поставили със "страшна сила".

 

Държавният глава каза още, че само чрез утвърждаването на върховенството на закона може да се осигури просперитет и сигурност за всеки един гражданин и посочи, че мястото на адвокатурата в този процес е изключително важно.

"Всички искаме България да бъде правова държава. Всички знаем, че компромиси с това не могат да се правят", каза президентът. Той приветства усилията на всички адвокати, които полагат усилия за утвърждаването на върховенството на закона в страната.

 

Премиерът Пламен Орешарски от своя страна посочи, че защитата на правата на гражданите е една от ценностите на демократичната система.

 

"Ако магистратите са призвани да осъществят контрола на законосъобразността, то адвокатите са тези, чието призвание е да защитават правата на гражданите", каза Орешарски. Той допълни, че дейността на адвокатите може да се интерпретира и като коректив на съдебната практика, както и по отношение на законодателството.

Премиерът увери, че всяко предложение на адвокатурата за подобрение на законодателството ще бъде внимателно анализирано и ще бъде взето под внимание.

 

"Разчитам на вас да бъдете и част от различните работни групи и консултативни съвети в усилията за цялостно подобряване на нормативната уредба, защото вярвам, че усилията ни са насочени в обща посока - налагане на правовия ред и сигурността на гражданите", се обърна Орешарски към адвокатите.

 

Председателят на парламента Михаил Миков изтъкна ролята на българските адвокати в защитата на правата на гражданите и подчерта, че днес държавата е техен длъжник.

 

"В Народното събрание сме ви длъжници, защото много често противоречивото законодателство затруднява не само правоприлагането, но и защитата на правата на гражданите", каза Михаил Миков и допълни, че в това отношение има още много какво да се направи.

 

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев обясни, че всеки съдия носи в чантата си адвокатска карта. "Доказателство за това ще е може би и настоящият председател на ВКС", витиевато се изказа Груев.

 

Адвокатурата бе уважена с присъствието още на главния прокурор Сотир Цацаров, президента Петър Стоянов (1997-2002 година), депутати, конституционни съдии, магистрати и председатели на адвокатски колегии.

Споделяне

Още от България