Плевнелиев се извини трикратно задето обърка Чехия с Полша пред Вацлав Клаус, Борисов пропусна среща с госта

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев допусна гаф по време на първото си официално домакинство като държавен глава. Във вторник той прие чешкия президент Вацлав Клаус, обръщайки се към него и делегацията му като към поляци, но след това се извини, а гостите приеха лапсуса с усмивка. Премиерът Бойко Борисов не се срещна с чешкия президент, тъй като замина за потушава социални бунтове в Кърджали. Честта да представлява българското правителство бе предоставена на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Като бивш премиер проявявам пълно разбиране и моля да предадете поздравите ми на г-н Борисов, с когото лично говорихме за моето посещение в България още преди година", е заявил Вацлав Клаус, цитиран от пресслужбата на правителството.

"Уважаеми господин президент, уважаеми дами и господа от Полша..., ъ-ъ Чехословакия", заяви Плевнелиев, посрещайки Вацлав Клаус в президенството, но веднага се усети и се извини с думите: “Дами и господа от Чехия... Извинявайте, извинявайте, още веднъж извинявайте".

Вацлав Клаус обяви пълна подкрепа по чувствителния за България въпрос с присъединяването ѝ към Шенгенското пространство.

Той посочи, че холандското вето върху българското членство не може да се определи като дискриминация, а по-скоро като "подценяване и непознаване".

"Това е много по-голям проблем, отколкото откритата дискриминация. Вярвам, че в най-скоро време този въпрос ще бъде решен”, посочи Клаус.

Холандия вече обяви, че ако летният доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред е положителен за България, ще преразгледа позицията си и ще допусне страната да стане член на Шенген с въздушните и водните си граници.

Плевнелиев от своя страна посочи, че България в много отношения се справя много по-добре от други страни, които вече са част от Шенгенското пространство.

"Резултатите показват, че България изпълнява всички технически критерии. Ние поставихме много остро и категорично въпроса. Вярваме, че тази несправедливост през септември ще бъде преодоляна", каза Плевнелиев.

Клаус е първият чужд държавен глава, който посещава страната ни след встъпването на президента Плевнелиев в длъжност през януари. Клаус е известен като евроскептик и противник на редица евробюрократични инициативи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?