Плевнелиев се моли да няма сняг през ноември

Плевнелиев се моли да няма сняг през ноември

Ако през ноември вали сняг, в две трети от територията на страната няма да има кой да чисти, каза още във вторник Росен Плевнелиев.

Областните пътни управления ще трябва сами да преценяват как ще реагират и да използват собствените си ресурси, ако завали сняг следващия месец. "Поставени сме в една голяма драма, решаваме я, а от първи декември вече ще имаме договори”, каза той. "Лично аз се моля всеки ден да не завали сняг през ноември, но ако завали – имаме план за действие. Ще се справим”, каза министърът.

Плевнелиев обясни, че заради забавянето на обществените поръчки за зимно почистване, които са били обявени през август, а не през март, както е трябвало, сега действат 156 договора, 71 от които са изтекли и не могат да бъдат удължени. Това засяга две трети от територията на държавата.

Държавата има просрочени задължения в размер на 132 млн. лева към фирмите за почистване и поддръжка и затова те не са мотивирани да сключват нови договори с АПИ.

"В момента при 132 млн. лв. дефицит, умножено по 20 % ДДС – колко компании е фалирала тази агенция и това министерство с некоректното си отношение. Така, че ако има пари –има, ако няма – няма, но ние трябва да сме коректен партньор", коментира Плевнелиев.

От 2011 г. ще бъдат сключвани по-дълги петгодишни договори, които ще бъдат подложени на обсъждане. Ние ще променим драматично принципът на работа, допълни министърът.

Плевнелиев съобщи още, че между 12 и 15 ноември ще бъде обявена тръжната процедура за Лот 2 (Стара Загора – Нова Загора) от автомагистрала "Тракия".

В момента тръжната документация се проверява от звеното за техническа помощ на Европейската комисия "Джаспърс". Проверката ще приключи на 10 ноември, уточни Плевнелиев.

Тръжната процедура предвижда да има и избор на изпълнител през февруари-март 2010 г. и строителството да започне през пролетта на 2010 г.

Паралелно обаче трябва да се решат проблемите с изготвянето на екологична оценка, отчуждителните процедури и липсата на строително разрешение.

Движим се категорично по график, каза Плевнелиев. "Ако успеем до края на годината да получим Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), ще имаме три месеца буфер и ще имаме време за реакция, ако има проблеми", обясни министърът. Строителното разрешително ще бъде издадено преди да започне работата по отсечката.

Плевнелиев съобщи още, че до края на седмицата ще бъде обявен конкурс за избор на нов ръководител на Агенция "Пътна инфраструктура".

Сега се уточняват критериите за конкурса, добави той.

В момента Божидар Йотов замества освободения ръководител на пътната агенция Димитър Иванов. Йотов беше заместник на Иванов и член на Управителния съвет на агенцията. Плевнелиев съобщи, че ще има трети - временно назначен човек в пътната агенция. Сега

се правят вътрешно ведомствени интервюта за това място. Държа да бъде човек от агенцията, защото той ще е временно на тази длъжност, каза министърът.

Той изрази надежда в конкурса да има колкото може повече участници. Конкурсът ще бъде обявен в България и в чужбина, в частност и в Брюксел. Министърът не изключи възможността сред евентуалните кандидати за поста да има и на българи, които са работили дълго в чужбина.

По думите на министъра от новия ръководител ще се очаква да има добри мениджърски качества, да може да работи с хора, да има добра комуникативност и публичност, да може да прави реформи. Опитът в подобна дейност ще бъде необходим за поста, но не бих казал, че той ще бъде с много голяма тежест, каза министърът.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?