Плевнелиев се надява Австрия да разшири позициите си в България

Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер.

"Австрия е стратегически инвеститор в България и се надяваме страната да разшири позициите си у нас като изключително важен търговско-икономически партньор", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той коментира и действията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за отнемане на лиценза на електроснабдителното предприятие на австрийската ЕВН в България заради прихванати плащания към НЕК. Той посочи, че страната ни третира равноправно инвеститорите, независимо от големината на направените вложения.

Според президента темата не трябва да се политизира и страната ни трябва да има ясни аргументи преди да предприеме крайни мерки. Българската енергетика се нуждае от сериозни промени и това беше посочено и от представителите на ЕК и ЕБВР, които по молба на служебното правителство направиха цялостни проверки на енергийната система на България, заяви още Росен Плевнелиев.

Той се срещна с австрийския президент Хайнц Фишер в рамките на визитата си в Австрия.

Държавните глави на България и Австрия обсъдиха предстоящите европейски избори и европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа. Според президента Плевнелиев сега е изключително важно да се ускори евроинтеграцията на региона, който работи усилено за свързаност, а колкото е по-добра свързаността на Балканите, толкова по-добро бъдеще и просперитет ще има регионът като цяло, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Фишер ще направи официално посещение в България в края на месец октомври, а по време на визитата му ще бъде тържествено отбелязана и 135-та годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Австрия.

По думите на австрийския президент 2013 г. е била много добра за региона. Като пример той посочи присъединяването на Хърватия към ЕС. Според Фишер този процес трябва да продължи.

Споделяне

Още по темата

Още от България