Плевнелиев се надява Австрия да разшири позициите си в България

Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер.

"Австрия е стратегически инвеститор в България и се надяваме страната да разшири позициите си у нас като изключително важен търговско-икономически партньор", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той коментира и действията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за отнемане на лиценза на електроснабдителното предприятие на австрийската ЕВН в България заради прихванати плащания към НЕК. Той посочи, че страната ни третира равноправно инвеститорите, независимо от големината на направените вложения.

Според президента темата не трябва да се политизира и страната ни трябва да има ясни аргументи преди да предприеме крайни мерки. Българската енергетика се нуждае от сериозни промени и това беше посочено и от представителите на ЕК и ЕБВР, които по молба на служебното правителство направиха цялостни проверки на енергийната система на България, заяви още Росен Плевнелиев.

Той се срещна с австрийския президент Хайнц Фишер в рамките на визитата си в Австрия.

Държавните глави на България и Австрия обсъдиха предстоящите европейски избори и европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа. Според президента Плевнелиев сега е изключително важно да се ускори евроинтеграцията на региона, който работи усилено за свързаност, а колкото е по-добра свързаността на Балканите, толкова по-добро бъдеще и просперитет ще има регионът като цяло, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Фишер ще направи официално посещение в България в края на месец октомври, а по време на визитата му ще бъде тържествено отбелязана и 135-та годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Австрия.

По думите на австрийския президент 2013 г. е била много добра за региона. Като пример той посочи присъединяването на Хърватия към ЕС. Според Фишер този процес трябва да продължи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?