Плевнелиев се обяви за позитивна предизборна кампания

Президентът Росен Плевнелиев пожела позитивна предизборна кампания и призова политическите сили "по най-прагматичен и националноотговорен начин да посочат какво ще свършат", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Държавният глава е изразил надежда, че в кампанията ще бъдат поети по-ясни ангажименти по националните приоритети.

 

Плевнелиев се срещна в Габрово с кмета Таня Христова, областния управител Мариян Костадинов и представители на бизнеса и на институциите.

 

Той посочи още, че България преговаря с Европейската комисия Договорът за партньорство за следващия програмен период 2014-2020 г. да бъде сключен възможно по-бързо, за да може страната ни да усвоява средствата по новите оперативни програми още от 1 януари 2014 година.

 

Президентът е призовал представителите на местната власт и на бизнеса да разработват повече проекти, тъй като от началото на 2014 г. ще могат да се възползват от европейско финансиране както със средства от сегашния, така и от следващия програмен период.

 

Приоритетите, за които страната ни има категорична европейска подкрепа, са разработването на мащабна програма за енергийна ефективност и за мерки за намаляване на младежката безработица, отбеляза Плевнелиев.

 

Държавният глава припомни, че са необходими допълнителни усилия за подобряване на бизнес средата, особено за малките и средните предприятия. За целта е нужен нов Закон за средното професионално образование, който да направи реална връзка между нуждите на бизнеса и средното образование. Предстои служебното правителство да работи по такъв законопроект, посочи държавният глава.

 

На срещата са били обсъдени приоритетни за община Габрово инфраструктурни проекти. Пред представителите на местната власт и на бизнеса държавният глава е потвърдил, че изграждането на тунела под връх Шипка остава приоритет.

Споделяне

Още от България