Все още няма съгласие за реформата в сектора на сигурността

Плевнелиев се разграничи от идеята вицепремиер да контролира спецслужбите

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се разграничи в понеделник от идеята, лансирана от шефа на БОРКОР Румен Миланов, отделен вицепремиер да координира работата на спецслужбите, като от думите му стана ясно, че все още няма постигнато съгласие за реформата в сектора.

"Всеки в момента слага нещо на масата, но не смятам, че просто от различните изказвания на един или друг член на работната група в момента можем да обобщаваме кое ще бъде и кое - не", каза Плевнелиев.

Той отказа да коментира по-подробно идеята на Миланов с мотив, че все още не е наясно с подготвения работен вариант.

Президентът каза обаче, че до края на седмицата ще се запознае с доклада на работната група. След това ще се проведе и предварителна среща, на която да се изчистят някои спорни въпроси, а към 20 април ще се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

"Моето лично мнение ще оставя за накрая, за да не предопределям мнението и аргументите на всички останали, но бъдете сигурни, че имам категорично мнение по въпроса - ще го чуем на КСНС", заяви Плевнелиев.

Мястото на НРС и НСО е ясно, но не и лостовете за влияние

Около мястото на двете служби към президентството - Националната служба и охрана (НСО и Националната разузнавателна служба(НРС) - вече има постигнато съгласие. НРС минава към изпълнителната власт, а НСО остава към президента. Това бе потвърдено в понеделник и от Плевнелиев. Спорният въпрос се очертава около координацията на всички служби и кой дефакто ще има лостове за влияние върху тях. Идеята на Румен Миланов за отделен вицепремиер е един от лансираните варианти.

По-рано бившият шеф на ДАНС и сегашен началник на кабинета на президента Цветлин Йовчев обяви, че се работи по Закон за националната сигурност и създаването на специално звено, подпомагащо Министерски съвет по важни въпроси в сферата на сигурността. След това обаче този закон бе остро критикуван от заместник-вътрешния министър Веселин Вучков.

Плевнелиев от своя страна коментира в понеделник, че именно този закон е сериозното предизвикателство, докато устройствените закони за НРС и НСО ще минат бързо.

"Има най-различни служби в сектора "сигурност", част от които имат припокриващи се функции. Трябва с общия устройствен закон да позиционираме много ясно всяка структура, да посочим коя с какво се занимава, да създадем общи механизми за приоритизиране и контрол върху дейността на институциите", обясни президентът.

Предмет на новия закон ще бъдат всички спецслужби, в това число и контраразузнаването - ДАНС, както и военното разузнаване, което в момента е под шапката на министерството на отбраната.

Все още липсва позиция на Цветанов

По въпроса за координацията на спецслужбите до момента не е изразявал публично позицията си ресорният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Преди седмица обаче заместникът му Веселин Вучков излезе с критична статия, в която определи проекта на закон за сигурност като неразумен, "нормотворческа смес: разпокъсани текстове, неясни цели, незадоволени амбиции".

Вучков критикува и идеята за "министър без портфейл", който да представлява интересите на разузнаването и контраразузнаването (Националната разузнавателна служба и Държавна агенция "Национална сигурност"), защото тези две служби имат нужда от професионални ръководители, но не и от "свой" министър, който е висша политическа фигура.

"Подхлъзването" на разузнаването и ДАНС към профила на чистата изпълнителна власт, подчинена на конюнктурната политическа ситуация, е опасно", смята Вучков.

Цветанов не коментира мнението на заместника си, но защити правото му на мнение.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?