"Ще бъда по-различен политик и лидер"

Плевнелиев се закле като президент с кауза да станем средно богата европейска страна до 2020 г.

Церемонията: Камбанен звън, рехав пенсионерски протест и атакистки плакати "избран с измама"

На тържествена церемония, предавана на живо по телевизиите и в присъствието на целия държавен елит, четвъртият президент на България Росен Плевнелиев положи клетва пред Народното събрание заедно с новоизбрания вицепрезидент Маргарита Попова.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласи клетвата, положена от президентската двойка.

Уважаеми г-н председател на Народното събрание, уважаеми г-н министър-председател, ваше светейшество, уважаеми г-н председател на Конституционния съд, ваши превъзходителства, уважаеми народни представители, уважаеми вицепремиери и министри, скъпи сънародници, от мое име и от името на вицепрезидента Маргарита Попова благодаря за доверието. Съзнавам голямата лична отговорност и тази на институцията.

Още

След като се подписаха под клетвения лист, Росен Плевнелиев и Маргарита Попова целунаха кръста, поставен върху Евангелието, и взеха благословение от Негово светейшество патриарх Максим.

През това време всички народни представили бяха станали на крака, а тези от  "Атака" държаха плакати с надпис "Плевнелиев - "избран" с измама”.

След това новият президент прочете програмата си реч. Плевнелиев, който още по време на кандидат-президентската си кампания се опита да заложи на по-прагматични послания, свързани с развитието на икономическата среда и с ресора му на министър на регионалното развитие и благоустройството, направи същото и в първата си реч като положил клетва държавен глава.

Той заяви, че програмата "България 2020” е не просто консенсус, а съгласие около дългосрочна програма за икономически растеж и развитие на нацията. "Моята кауза е, ако искате нека да го кажа в прав текст, аз имам кауза България да се превърне в средно богата европейска държава с развити региони, с конкурентоспособна икономика, в която народът живее достойно, а младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическата цел на нацията до 2020 година", заяви Росен Плевнелиев, чийто президентски мандат изтича през 2016 г.

Той не предложи конкретни стъпки как ще се случи каузата – това все пак е работа на останалите власти и най-вече на правителството, но думите му прозвучаха като заявка за някаква стратегия, каквато пък трудно може да се види в управлението на партия ГЕРБ, която го издигна за президент.

Другите проблеми пред страната, свързани с престъпността, корупцията, монополите, свободата на медиите, честността на изборите и т.н. - не намериха специално място в речта на Плевнелиев или бяха засегнати в пожелателен план.

Освен това, от думите на Росен Плевнелиев излезе, че корумпиран е народът, а не властта и институциите. 

Недопустимо е "народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа"

Той заяви, че не иска българският народ и държава да бъдат асоциирани с корупция и организирана престъпност и посочи, че е недопустимо "народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа".

"Тук пътят е ясен. Създаване на обществена нетърпимост към корупцията, чрез укрепване на гражданското общество, върховенство на закона, прозрачност и ясни механизми за обществен контрол, ефективно взаимодействие между институциите, професионализъм и морал в дейността на държавните служители", посочи Плевнелиев.
 
"Стабилността на съдебната власт е гаранция за стабилността на държавната власт. За това и изпълнителната власт, и ръководните съдебни структури са отговорни за състоянието на кадровия ресурс, професионалните умения и развитието на българските институции, и на българските магистрати. Сега е моментът да създадем процедури, да приложим усилия, които да отхвърлят възможността за безпринципни назначения в съдебната система, за установяване на зависимост, за дефицит на професионален или личен морал", каза още Плевнелиев, чийто вицепрезидент Маргарита Попова като бивш министър на правосъдието обещаваше по време на кампанията, че след като спечелят президентската власт, ще работят за ефективна съдебна реформа.

Приоритетите - енергийно ефективна и зелена България, а не проектите
 
Росен Плевнелиев се обяви за нов прагматичен подход в енергетиката, основан на енергийната ефективност, независимост и либерализация.

"Това са приоритетите, които са водещи при взимането на решение, а не проектите. Моята цел е енергийно ефективна, зелена България. България, която не зависи от волята на един или друг доставчик, а независимостта се поражда от конкуренцията и правото на избор", заяви Плевнелиев, влизайки в противоречие с премиера Бойко Борисов, който се обяви срещу "зелената" енергетика, тъй като оскъпявала цената на тока.

В качеството си на върховен главнокомандващ Плевнелиев не излезе от клишетата за армията, които вече обяви по време на предизборната си кампания. Очаквано той каза, че престои да бъдат подготвени закони за НРС и НСО, които досега бяха под шапката на президента, но се очаква да минат към изпълнителната власт.

Към момента Плевнелиев все още не е обявил състава на екипа си от съветници.  Според неофициална информация от ГЕРБ първата му реч е подготвена от бившата журналистка от БНТ Мария Иванова, която предстои да стане говорител на президента. За база на словото му са използвани опорните точки на предизборните му обещания.

На церемонията присъстваха президентите Георги Първанов, Петър Стоянов и Жельо Желев, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Борис Велчев и др., много собственици и главни редактори на медии.

Съпругата на Плевнелиев Юлиана не присъства на церемонията – тема, с която  някои вестници се занимават упорито седмици наред. Вицепрезидентът Ангел Марин обяви по-рано, че също няма да присъства, след като заради изявления на Борисов миналата седмица върна ордена "Стара планина".

Лидерът на ДПС Ахмед Доган, който изобщо не идва на работа в Народното събрание, не намери за нужно да направи това и по повод заклеването на новия президент.  Така той отсъства и от традиционната снимка с новия президент пред парадния вход на Народто събрание.

Камбанен звън и пенсионерски протест

След като Плевнелиев и Попова се заклеха, в катедралния храм "Свети Александър Невски" бе отслужен молебен за успешното управление на новата президентска двойка и за благопреуспяването на българския народ.

Патриарх Максим пожела благоденствие на новоизбрания президент Росен Плевнелиев. Камбаните на храм-паметника забиха тържествено.

В това време пред храма около 30 пенсионери протестираха срещу ниските си пенсии.
 
Плевнелиев и Попова ще встъпят в длъжност на 22 януари. Двамата бяха издигнати от ГЕРБ и спечелиха на балотаж срещу кандидатите на левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов с 1 698 136 гласа (52.58%).

Първанов: Виждам приемственост

Президентът Георги Първанов заяви, че най-важното, което предстои пред президента Плевнелиев, е да запази високото доверие в институцията и тя да остане фактор на стабилността в държавата.

"Има интересни идеи, които са били и мои идеи, за генериране на повече дебати за  националните цели и приоритети. Много важно е да продължи да играе активна роля по отношение на Българската армия, на въоръжените сили, като външнополитически фактор", заяви Първанов.

"Виждам приемственост, виждам и някои нови неща. Но не е сериозно една програмна реч да се оцени на едно слушане, трябва внимателно да се анализира”, каза Първанов по повод речта на Росен Плевнелиев.

Първанов и Плевнелиев в последните седмици на няколко пъти се срещаха, за да подготвят предаването на властта.

Председателят на Народното събрания Цецка Цачева от своя страна заяви, че парламентът има волята да поддържа активен диалог с президента и очаква той да посочва верните пътища за развитие.

"България е парламентарна република, г-н Плевнелиев, но президентският пост е ключов. Това е въпрос и на кауза. Президентът може и се очаква от него да посочва пътища за развитие. Българският парламент е готов да бъде активен ваш партньор в добруването на гражданите. Пожелавам ви да работите така, че всички българи да бъдем по-единни и по-щастливи", посочи Цачева.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна пожела на президента да бъде обединител на нацията. "Да бъде жив и здрав, справедлив, да работи за благото на всички българи", каза Борисов.

БСП: Плевнелиев говори като премиер

От БСП определиха речта на Плевнелиев като по-подходяща за премиер отколкото за президент.

Депутатът Антон Кутев препоръча Плевнелиев да назначи и служебен кабинет, тъй като според него от думите му е станало ясно, че правителството на ГЕРБ не е направило нищо. "Плевнелиев заяви, че започва отначало сферите на здравеопазването, образованието, което на практика означава, че той разкритикува правителството. Браво, той се еманципира", заяви Кутев.

Според Курумбашев пък, въпреки че е нередно Плевнелиев да се изказва като премиер, все пак е добре, защото най-накрая някой го е направил.

Мартин Димитров: Къде са забавените реформи?

Лидерът на СДС Мартин Димитров пожела на Плевнелиев да се еманципира от постоянното напомняне на премиера, че той е в основата на неговия избор и да бъде достоен и силен президент на България. Димитров отбеляза, че речта на новия президент била дълга и са се загубили основните акценти, но имало добри попадения.

"Направи ми впечатление, че не се поставиха нерешените проблеми в момента, забавените реформи в България. Имаше много обещания за бъдещето, но голямата задача пред г-н Плевнелиев, включително към неговите бивши колеги от правителството е, да може да задава правилните въпроси за забавените реформи и пропуснатите неща. Това липсваше в неговото изказване”, каза Мартин Димитров.

ДПС обявиха, че Плевнелиев е дал заявка за подготовката на програма, с която да запълни дефицитите на стратегическо мислене от страна на изпълнителната власт.
 
"Поведението на "Атака” е проява на държавен нихилизъм. Ние също сме изразявали свои резерви по отношение на редица недъзи по организирането на изборите, но има определена мяра, зад която един политик престава да бъде държавник", заяви депутатът Лютви Местан.

Попитан защо Ахмед Доган не присъства в залата, Местан каза: "Нали разбирате, че не може да очаквате който и да е да ви отговори на този въпрос вместо г-н Доган".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?