Плевнелиев ще даде третия мандат на Реформаторския блок

"Можем да си спретнем перфектната буря", предупреди президентът

Плевнелиев ще даде третия мандат на Реформаторския блок

Президентът Росен Плевнелиев обяви в петък вечерта, че с голяма степен на вероятност ще даде третия мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок.

"Третият ще е последният ми мандат... Няма как да дам мандата на някой, който ще постави под въпрос европейското бъдеще на България и достойното представяне в НАТО, на политически сили, които няма да могат да ме убедят, че посоката, в която аз работя, ще бъде спазена с мандата, който връчвам", каза Плевнелиев пред БНТ. По думите му РБ е логичният избор.

Очаква се коалиция да върне мандата, без да води преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство

В случай на невъзможност за съставяне на редовно правителство Плевнелиев подчерта, че ще спази конституционната процедура и ще назначи служебен кабинет с хоризонт 22 януари 2017 г., когато изтича мандатът му.

Той повтори, че потенциалът на сегашното Народно събрание не е изчерпан и предупреди, че в следващото ситуацията може да се окаже още по-тежка.

"И 1% шанс за съставяне на правителство може да даде 100% шанс", каза държавният глава.

Той коментира, че в страната се раждат нови популистки проекти, а "хора с факли се разхождат по "Лъвов мост", докато в Харманли напрежението ескалира. "Можем да си спретенм перфектната буря", предупреди Плевнелиев.

Според него не може да се организират предсрочни избори от служебно правителство с Изборен кодекс, писан на коляно. Той разкритикува натиска върху институциите на "сценаристи, които хулят Конституционния съд, късат снимката на държавния глава и казват, че ако народа реши, всички трябва да носят зелени гащи". С това той визираше "Шоуто на Слави"

"Аз съм длъжен да се притеснявам. Като инженер, не толкова като президент, казвам,че има проблем, който не трябва да бъде замитан. Партиите трябва да си дават сметка какво ще стане, ако допуснат улицата да определя какво да е изборното законодателство", каза Плевнелиев.

Държавният глава призова премиерът в оставка Бойко Борисов да побърза с назначението на новия български еврокомисар, защото забавянето няма да е от полза за България.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?