Плевнелиев ще има с шест секретари по-малко от Първанов

В сряда президентът се среща с Борисов и заминава за Брюксел

Президентът Росен Плевневлиев ще има единайсет секретари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Първанов разчиташе на 17 секретари и 9 съветници.

Плевнелиев ще бъде съветван от секретар по външна политика, секретар по отбрана и сигурност, секретари по правни въпроси, секретар по духовност, култура и национална идентичност, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура, секретар по икономика, инвестиции и иновации, секретар по наука и образование, секретар по здравеопазване и социални политики, прессекретар и секретар по вътрешна политика.

С укази Росен Плевнелиев вече е назначил Цветлин Йовчев за началник на кабинета си, Екатерина Захариева за главен секретар на Президента на Републиката, Мария Иванова за прессекретар, Елица Николова за секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура и Петя Тянкова и Росен Кожухаров за секретари по правни въпроси.

Към администрацията на президента се създават и шест съвета – по външна политика, отбрана и сигурност, правен съвет, съвет за “Духовност, култура и национална идентичност”, съвет за “Развитие на регионите и националната инфраструктура”, съвет по “Икономическо развитие и социални политики” и съвет за “Наука и образование”.

Плевнелиев вече е подписал и първите си укази като държавен глава. С указ са възложени правомощия на вицепрезидента Маргарита Попова- помилване, предоставяне на българско гражданство, предоставяне на убежище.

Към президентството ще работят и пет комисии - по българско гражданство и българи в чужбина, по помилването, по предоставяне на убежище, по опрощаване на несъбираеми държавни вземания, по наименуване на обекти с национално значение и населени места.

В сряда президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с премиера Бойко Борисов, а по-късно същия ден Плевнелиев заминава на двудневно работно посещение в Брюксел.

Утре той ще разговаря с български евродепутати от различни политически сили в Европейския парламент.

В програмата на визитата на 26 януари са предвидени срещи с Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

В рамките на посещението президентът Плевнелиев ще разговаря с еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. Той ще се срещне също с българи, които работят в европейските институции.

Министърът на външните работи Николай Младенов е в делегацията на държавния глава.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?