Плевнелиев ще наложи вето на Бюджет 2016, ако няма повече пари за армията

Сн. БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев обяви, че ще наложи вето, ако средствата за отбрана в Бюджет‘2016 не отговарят на поетите ангажименти и бъдат по-малко от 1.33% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

"Очаквам отбраната да бъде ясно заявен приоритет на правителството през 2016 година, който да бъде подплатен с адекватно финансиране. Запазвам си правото да действам съгласно Конституцията и законите на страната, включително да наложа вето, ако политиците не изпълнят поетите от тях ангажименти“, заяви Плевнелиев в интервю за в. "Българска армия".

Бюджетът за отбрана тази година бе намален до около 996 млн. лева или около 1.2% от БВП.

"Ако бюджетът за отбрана остане същият като през 2015 година, това ще бъде крещяща политическа безотговорност и нарушение на взетите решения на Консултативния съвет за национална сигурност“, коментира президентът.

През април КСНС реши, че в рамките на следващото десетилетие бюджетът за отбрана ще трябва да скочи близо два пъти до 2% от БВП.

Държавният глава посочва, че световният геополитически ред драстично е променен и е налице рекорден брой кризи, много от които са в непосредствена близост до територията на България.

"В такава среда политиците трябва да действат адекватно и национално отговорно. България от пасивен трябва да стане активен член на НАТО. Членството ни в Алианса и способностите на българските въоръжени сили са единствената гаранция за сигурността на нацията и на държавата ни“, каза Плевнелиев.

По думите му България също трябва да допринася за способностите на НАТО да се справи с всички актуални заплахи.

"Оперативната съвместимост със съюзниците е главен приоритет, а изпълнението на поетите съюзни ангажименти трябва да бъде гарантирано напълно и навсякъде. Реализацията на програмата изисква стабилни ресурси за изграждането на нови отбранителни способности“, каза държавният глава.

Той посочи още, че е налице необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация.

По думите на Плевнелиев кризата в Украйна е показала, че "все още е възможно на територията на Европа да се преначертават граници със сила, да се разпалват въоръжени конфликти, да се дестабилизират държави в нарушение на международния правов ред".

краинската криза ни напомни, че демокрацията, мирът и върховенството на закона не идват наготово. Те трябва да бъдат защитавани всекидневно. Незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Югоизточна Украйна от страна на Русия е факт. То стана възможно с използване на широк спектър от методи за водене на "хибридна война“ – военна сила, дипломатически маневри, икономически мерки, пропагандна война, информационна кампания, включително и кибератаки", каза Плевнелиев.

По думите му кризата може да превърне Източна и Южна Украйна в поредния "замразен конфликт“ в постсъветското пространство.

"Тактиката да се създават "замразени“ конфликти подлага на изпитание всички нас, обединена Европа. Не трябва да отстъпваме от принципите, които възродиха Европа след Втората световна война – Европа на мир, на демокрация, на сигурност и на просперитет", каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България