Плевнелиев ще посети Полша за годишнината от края на Втората световна война

Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и президентите на осем държави ще посетят Полша за тържествата и конференцията, посветени на 70-годишнината от края на Втората световна война, съобщи ТАСС, като цитира канцеларията на полския президент Бронислав Коморовски.

Участие в тържествата са потвърдили президентите на България, Естония, Кипър, Литва, Румъния, Украйна, Хърватия, Чехия, премиерът на Словакия, генералният секретар на ООН и председателят на Европейския съвет, съобщи президентската канцелария.

Плевнелиев е сред европейските лидери, които отказаха да присъстват на парада в Москва на 9 май.

Тържествата в Полша ще започнат в Европейския център на солидарността с историческата конференция "Наследството на Втората световна война". Форумът на 6 и 7 май ще включва пет дискусии, на които историци ще обсъждат различни интерпретации на последиците от войната. Дискусията на историците ще бъдат последвани от политическа на тема "Европейска интеграция.

Поуките от Втората световна война и съвременното ѝ значение", която ще бъде водена от президента на Полша Бронислав Коморовски. Вечерта на 7 май държавните и правителствените ръководители ще участват във възпоменателните церемонии на полуостров Вестерплате, където на 1 септември 1939 г. са паднали първите бомби на Втората световна война, добавя ТАСС, като цитира канцеларията на полския президент.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?