Плевнелиев ще се срещне с Ромпой и Барозу, открива изложба с Шимон Перес

Росен Плевнелиев, Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заминава утре на еднодневно работно посещение в Брюксел, където ще се срещне с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, с българския комисар Кристалина Георгиева и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Заедно с израелския президент Шимон Перес ще отбележат официално 70-годишнината от спасяването на българските евреи. В Европейския парламент ще бъде открита изложбата "Труден избор с голямо значение: съдбата на българските евреи".

Документалната и снимкова експозиция, подготвена от Държавна агенция "Архиви”, представя живота на евреите в България и тяхната пълна интеграция в обществото, надигането на антисемитизма в Германия и в Европа, който довежда до приемането на антиеврейското законодателство и у нас, както и спасяването на евреи от Европа чрез издаването на транзитни визи от български дипломати.

Изследвания върху архивите на българското Министерство на външните работи показват, че в периода 1941-1943 г. български дипломати от цяла Европа са издали повече от 10 000 транзитни визи на евреи, които търсят спасение от Холокоста.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?