Плевнелиев ще се закълне като президент на 19 януари и ще встъпи в длъжност на 22-ри

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще встъпи в длъжност на 22 януари, когато на церемония на пл. "Св. Александър Невски" ще приеме поста от президента Георги Първанов. Преди това - на 19 януари, Росен Плевнелиев ще положи клетва в Народното събрание.

На церемонията в неделя президентът Първанов ще приеме за последен път строя на почетния караул, ще се поклони на националното знаме и ще поздрави гвардейците, след което новият президент също ще приеме строя и ще се поклони на знамето. След това президентите Първанов и Плевнелиев ще произнесат слова, се посочва в съобщение на прессекретаря на държавния глава.

Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на България, по време на което 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти ще положат венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България.

Церемонията ще завърши с тържествен марш на почетния караул, като до престрояването на гвардейците за марша ще звучи камбанен звън. След това президентите Първанов и Плевнелиев ще отидат в храма "Св. Александър Невски".

Сред поканените на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент са премиерът Бойко Борисов, министрите от кабинета, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народните представители, президентите Желю Желев и Петър Стоянов, висши магистрати, столичният кмет Йорданка Фандъкова, висши военни, дипломати, представители на екипите на президентите Първанов и Плевнелиев.

След церемонията президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин ще посрещнат президента Росен Плевнелиев и с вицепрезидента Маргарита Попова пред парадния вход на президентството. След официална снимка в Гербовата зала президентите Първанов и Плевнелиев ще имат среща. Среща ще имат и двамата вицепрезиденти.

След това президентът Плевнелиев и вицепрезидентът Попова ще изпратят на парадния вход президента Първанов и вицепрезидента Марин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?