Плевнелиев смята, че Радев може да навреди на идването на "Фолксваген"

Росен Плевнелиев, архивна снимка БГНЕС

Бившият държавен глава Росен Плевнелиев предупреди, че политическото говорене на президента Румен Радев за преговорите по привличането на немския автомобилостроител "Фолксваген“ да построи в България своя нов завод ще доведе до негативна реакция от страна на инвеститора.

Реакцията на Плевнлиев дойде, след като в неделя пред журналисти в Асеновград Румен Радев се опита да изтъкне и свои заслуги в привличането на инвестицията от 1.4 млрд. евро, която ако се реализира у нас и бъде обявена преди европейските избори, ще донесе много позитиви на управляващите от ГЕРБ.

Говорейки как е наложително да има съгласие по важни теми като привличането на стратегически инвеститори като "Фолксваген", Радев посочи как е поканил германския президент Франк-Валтер Щайнмайер у нас и е имал много ползотворни разговори с него.

"Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация", коментира държавният глава и разкри, че преди два дни получил от Щайнмайер обнадеждаващо писмо, което е изцяло в подкрепа на българското правителство. Той допълни, че ще е първият, който ще поздрави кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор.

Думите на Радев обаче предизвикаха острите реакции на предшественика му Росен Плевнелиев, който в същото време не реагира по никакъв начин, когато премиерът Бойко Борисов в две тв предавания се похвали колко много прави правителството, за да привлече "Фолксваген". 

"Важно е да се знае, че самото политическо говорене по темата за преговорите с "Фолксваген“, на което сме свидетели днес от президента Радев, е дълбоко контрапродуктивно и показва едно абсолютно неразбиране на процеса на преговори, в който ние се намираме", заяви пред агенция "Фокус" в неделя Росен Плевнелиев, който е председател на Автомобилния клъстер в България.

Той обяви, че Радев никога не е имал нищо общо с преговорите с "Фолксваген".

"Защото преговорите са изцяло експертни – те се водят повече от година, аз участвам в тях и съм свидетел. Заедно със стотици представители на различни институции – на правителството, на областните властни, на местните власти, ние преговаряме вече повече от година и от президентството нямат нищо общо“, обясни Плевнелиев.

"Политизирането на темата е дълбоко погрешно. Този, който политизира темата, практически пречи, а не помага - независимо кой е, а още повече като става въпрос за държавния глава на България. Така че това, че президентът Румен Радев говори по тази тема всъщност е контрапродуктивно – това ни отдалечава, а не ни помага да се вземе позитивно решение от инвеститора, който от ден първи на преговорите, с които Радев няма нищо общо, е казал, че те са изцяло експертни и решението също", коментира предишният държавен глава.

"Нещо повече – това политизиране, на което днес сме свидетели от страна на президента Радев, ще доведе със сигурност до една негативна реакция от страна на инвеститора, който ни е предупредил преди повече от година – мълчете, работете с нас, докато стигнем до крайното решение. Затова именно апелирам към президента Радев да стои настрани, както и досега е стоял“, каза още той.

"Оттук нататък, ако нещо се случи, а решението по тази инвестиция може да се вземе много скоро – буквално в следващите дни, но може и да бъде наложено, спокойно можем да посочим президента Румен Радев като отговорен за едно крайно неадекватно действие в последния момент. Той иска да отреже лентичката, иска да се закичи със славата за нещо, за което нито е допринесъл, нито е заслужил", посочи Плевнелиев.

Според него днешното действие на президента Радев е още едно доказателство за големия сблъсък между популисти - от една страна тези, които практически се борят за народната любов, включително и манипулирайки народа, и от друга страна - обществено отговорните лидери, които работят за тази стратегическа инвестиция – мълчат, работят здраво, преговарят. И всичко това, за да може наистина да се увенчаем с успех“, каза още предишният президент.

Споделяне

Още от Бизнес