Плевнелиев свидетелства пред съда в полза на бившия военен министър

Ремонтът на МиГ-29 в Полша бил в синхрон с държавната политика

Снимка: БГНЕС

Росен Плевнелиев, който бе президент между януари 2012 и януаеи 2017 г., свидетелства в сряда пред съда по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

Той разказа пред Софийския градски съд, че решението шестте двигателя на руските МиГ-29 да се ремонтират в Полша не е взето еднолично от подсъдимния, а е било плод на държавната политика в онзи момент.

Според прокуратурата в периода между май и септември 2015 г. Николай Ненчев е скрил в каса в кабинета си действащ договор за ремонт на руските изтребители с фирмата производител "РСК МиГ" и започнал преговори с Полша. В резултат на това той е извършил престъпление, като не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на изтребителите ни.

По делото показания вече даде действащият президент Румен Радев, който окачествени действията на Ненчев като "катастрофа", от която "авиацията ни е изпаднала в пълен колапс".

По думите на Плевнелиев пред съда в сряда обаче, решението въпросните двигатели да бъдат ремонтирани в Полша е взето на база на политическата обстановка в онзи момент – анексията на Крим, последвалият форум на НАТО в Уелс и посланията оттам да се действа отговорно, заедно и като се търси разграничение от руското въоръжение.

Бившият държавен глава припомни, че по време на срещата на върха на НАТО в Уелс е било договорено да има и повече пари за отбрана и съвместимост с натовските стандарти. Според него именно там Полша е била дадена като пример за това, че е успяла да надгради своите МиГ-29 със собствени сили.

Впоследствие Плевнелиев разказал това на Ненчев, а после свикал и Консултативен съвет за национална сигурност, на който всички политически сили, без БСП и "Атака", се обединили около необходимостта от повече пари за отбрана плюс деверсификация. От думите му стана ясно най-общо, че действията на Ненчев по онова време са били изцяло в сингхрон с държавната политика.

"След срещата на върха, която се проведе в Уелс, където ние се договорихме и приехме план за готовност за действие, приехме решение на рязко повишаване на съвместимостта и приехме решение за увеличение на парите за отбрана във всички държави до 2%. Там в рамките на дебатите бе посочена Полша като добър пример. Тя бе успяла и да закупи Ф-16, и да ремонтира своите МиГ-29 по стандартите на НАТО. Това беше посочено като добър пример", заяви пред медиите Плевнелиев след разпита си.

Добави и, че по-късно имало много разговори на различни нива, за да стане ясно как "ние освен да зашием конците и да закрепим нещата с военната авиация, но и да постигнем съвместимост". Една от тези срещи е била по време на негово официално посещение в Полша.

"Когато аз попитах президента на Полша – ето, как постигнахте тази съвместимост по стандартите на НАТО с МиГ 29, той разказа, че техните военни заводи имат такава възможност и същевременно "с мен бяха представители на МВнР, огромна делегация, водени са записки, пресконференция давахме", продължи Плевнелиев.

Попитан дали той е убедил Ненчев да се ремонтира двигателите там, Плевнелиев подчерта, че държавният глава не е изпълнителна власт: "Държавният глава по никакъв начин не може да се бърка в работата на министерство на отбраната, нито съм го правел."

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?