Плевнелиев: Трифонов е зависим от Доган

Шоуменът в миналото твърдеше, че почетният председател е "изключително мъдър човек", който му е "симпатичен"

Росен Плевнелиев

Увеличават се коментарите за възможна зависимост на победителя на парламентарните избори Слави Трифонов от Ахмед Доган и ДПС, което предизвика реакция от движението в сряда. След като президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев разви тази теза в интервю за БГНЕС, евродепутатът от ДПС Илхан Кючук категорично отрече твърдението. В същото време възхищението на Трифонов към почетния председател е известно от години. През 2009 г. шоуменът сподели публично в интервю за списание L'Europeo, че Ахмед Доган е "изключително мъдър човек", когото познава лично от 15 години и който му е "симпатичен". Именно в "Шоуто на Слави" два дни преди парламентарните избори през 2005 г. Доган изнесе прословутата си реч за "обръчите от фирми".

Зависимостта на Слави Трифонов от Ахмед Доган и ДПС е очевидна, твърди Росен Плевнелиев в интервю за БГНЕС.

"През годините Доган е давал интервюта единствено и само за Слави Трифонов. Моето влизане в политиката през 2009 г. се дължеше на желанието да се спре разпределението на порциите и баниците от Доган, което той оповести публично не къде да е, а в шоуто на Слави Трифонов. Никога няма да забравя как още тогава той и сценаристите му излъчваха сигнала "Браво", "Ашколсун" – ето това е силен лидер", каза Плевнелиев.

Според него тази топла връзка продължава и до днес.

"Погледнете как е създадена телевизията на Трифонов, кои са неговите спонсори. Как така стана, че за една седмица тя получи при всички кабелни оператори в България 78 канал, като че ли някой много мощно се намеси, за да се случи това нещо", попита бившият държавен глава.

"Проектът на Трифонов е инжинерингов, подобно на този на Бареков. Между тях няма разлика. Стана ми тъжно, когато видях колко агенти на ДС се юрнаха да се изявяват като говорители на "Има такъв народ", как щели да бъдат първа политическа сила и как щели да оправят България. Защото това е поредният инжинерингов проект отново от онези, които са учели не къде да е, а в Москва как се правят подобен тип проекти", каза Плевнелиев.

Самият Трифонов в миналото действително е споделял, че е близък до Ахмед Доган.

"Познавам го може би от 15 години. Моето откровено мнение е, че господин Доган е един изключително мъдър човек. Аз не съм нито анти-ДПС, нито за ДПС. Аз съм "анти-" и за определени личности. Такъв ми е характерът. Нито съм адвокат на Доган, нито нищо. Той казва истината. Единственият политик, който се осмели да каже истината", каза през 2009 г. Трифонов в интервю за сп. L'Europeo.

"Аз пак казвам - Доган е различен политик, той си има неговите добри и лоши страни, аз обаче не мисля, че той е нещо лошо за България. Или пък поне не е по-лошо от това, което представляват останалите. Не го защитавам. Но по принцип ми е симпатичен. Наистина. Защото съм говорил с него. Всичко, което ви казвам, е на базата на лични контакти. Аз не мога да преодолея личното", призна тогава шоуменът, който днес е лидер на най-голямата парламентарна сила.

Илхан Кючук: ДПС не е имало задкулисни взаимодействия с Трифонов

"ДПС не е имало нито задкулисни, нито публични взаимодействия със Слави Трифонов на тема политика", каза в интервю за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/"Обнови Европа". Той уточни, че е въпрос на политическо решение в движението дали ще подкрепят предложеното правителство от Слави Трифонов и ИТН.

Кючюк подчерта, че не познава хората, които бяха предложени за министри. "Една партия е успешна, ако успее да представи идеите си. Това се нарича в западните демокрации устояване на принципи и на позиции. България няма нужда от политическо противопоставяне, а от трезви решения, които да ни изведат от последните места в ЕС. За това се иска национално усилие и политическа воля", добави евродепутатът.

Според него в България идва времето на италианския сценарий за чести парламентарни избори. "Има обозрим риск от отиване на нови избори, което не е за предпочитане", каза той.

Росен Плевнелиев: Слави Трифонов е един стандартен популист, подходът му е недемократичен

"Трифонов е един стандартен популист, а популистите, както много пъти съм казвал, не са демократи. Популистът Трифонов налага собствената си воля, хора, виждания и приоритети, при положение че народът не му е дал тази власт. Това е популизъм в действие", каза още Росен Плевнелиев.

Според него единственото нещо, което Трифонов е направил, е "стартирането на незаконен референдум с три откровено противоконституционни въпроса, с което е взривил върховенството на закона".

Плевнелиев смята, че занапред ще виждаме повече популизъм и все по-малко ценностно базирана демократична култура и политика.

"Популизмът е обратното на демокрацията. Той е обратното на просперитета и развитието. Няма нито една държава в света, която да е управлявана от популист и да е процъфтяла. Нито пазарите, нито стратегическите инвеститори, нито световните лидери, нито ЕК и партньорите ни от Европа ще се доверят на който и да било популистки лидер. За справка можете да видите какво се случва на Орбан, Салвини и др., които се заиграват с надеждите и страховете на хората", предупреди президентът Плевнелиев и изрази убеждението, че хората ще се събудят отново и тогава ще има протестна вълна, която ще помете популистите.

Споделяне

Още от България