Плевнелиев: Трябва да пазим идеала за чиста и свята република, която още не сме постигнали

Държавният глава откри тържествата по повод 140-годишнината от Априлското въстание

Плевнелиев: Трябва да пазим идеала за чиста и свята република, която още не сме постигнали

„Днес, когато сме свободни и се радваме на членството на България в ЕС - съюз за мир, демокрация, човешки права и свободи, трябва да си даваме сметка, че идеалът и посоката, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени и развивани.“

Това каза президентът Росен Плевнелиев, давайки начало на тържествата в Копривщица по повод на 140-годишнината от Априлското въстание и по случай празника на града, предаде БТА в понеделник.

По дъмите на държавния глава „трябва да пазим искрата, която те запалиха, да пазим идеала, който те зададоха, за чиста и свята република, която още не сме постигнали, за европейска България, която искаме заедно да постигнем и да изковем“.

„Тук преди 140 години се запали искрата, която и днес има място в нашите сърца – искрата на големия огън на българската свобода, на българската държавност, на българската революция“, каза още Плевнелиев.

Той отбеляза, че Априлското въстание е изцяло народно дело и изцяло българска революция. Според него „въпреки че бе потопено в кръв и потушено с невиждана жестокост, то успя, защото показа на целия свят, на европейската дипломация, на европейския духовен и културен елит, че българският народ е достоен да възстанови своята държавност и е достоен за своята свобода“.

„И днес, повече отвсякога, имаме нужда от примера на големите български патриоти, много от които са родени и израснали тук, в сърцето на България, каза Плевнелиев. По думите му все повече имаме нужда да се връщаме към техния пример и към тяхната всеотдайна любов към Отечеството. Според президента трябва да знаем кои сме, коя е нашата мисия, цел и посока, и да не я забравяме. Цяла плеяда от велики българи ни зададоха идеала и посоката за България, която има своята държавност и е равностойна на другите европейски народи - Левски, Каравелов, Ботев, Бенковски, Захари Стоянов, Иван Вазов“, добави Плевнелиев. 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?