Плевнелиев удостои с ордени борци за права по време на тоталитарния режим

Президентът Росен Плевнелиев връчи висши държавни отличия на видни радетели за граждански права по време на тоталитарния режим, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

С орден "За гражданска заслуга" първа степен са удостоени Али Орманлъ, Мустафа Юмер и Юсуф Бабечки. Тримата са получили отличията за големите им заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, за укрепването на демократичните институции и за защита на човешките права и свободи.

Юсуф Бабечки е заместник представител на Независимото дружество за защита на правата на човека за Варненска област. Той има ключова роля за създаването на структури на дружеството в Североизточна България и за поставяне на основите на мрежа, която прави възможна организацията на Майските протести от 1989 г.

Мустафа Юмер е председател на Демократичната лига за защита на правата на човека, основана през ноември 1988 г. Документите на Лигата са излъчени по радио "Свободна Европа" и разпратени до средствата за масова информация в България с искане за регистриране. Като основни свои ценности Лигата декларира възстановяване на правата на малцинствата, премахване на страха и отчуждението от държавата, както и отричане на тероризма във всичките му разновидности.

Али Орманлъ е заместник-председател на Лигата за защита на правата на човека в България. Той има важен принос за изграждането на структурата на организацията и за осъществяването на нейните действия в различни райони на страната.

"Ако сега имаме възможността свободно да кажем истината за престъпленията на тоталитарния режим в България, то това в голяма степен се дължи на онези български граждани, които не склониха глава и не престанаха да се борят с неправдата. Те са най-убедителното доказателство за това, че не е по силите на нито един режим да смаже духовната сила на хората", посочил президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената церемония.

"Човешките права, демокрацията и свободата не са даденост, а кауза, за която не трябва да спираме да се борим. Нека не забравяме нито за миг, че много достойни български граждани страдаха, бяха интернирани, пращани в концлагери и дори загинаха в името на правото ни днес да се наричаме европейски граждани", казал още държавният глава.

"Връчването на този орден за мен е чест и достойнство, едно признание за онова, което съм направил с моите другари и приятели за демокрацията в България. Ние изживяхме от 1984 г. до1989 г. ужаса, но бях убеден, че този ужас ще има край. Затова не се предадох, не се огънах от трудностите. Благодаря на всички добри българи, на всички граждани на България, че ме подкрепиха и никога не са ме оставили сам", казал от своя страна Мустафа Юмер.

Юсуф Бабечки е заявил, че приема висшето държавно отличие и от името на многобройните си съмишленици, които в трудните моменти са повярвали в идеите за открита борба за човешки права и демокрация и със своите смели протести са показали един пример за събарянето на тоталитарния режим.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?