Плевнелиев утре ще посочи датата за изборите

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че утре ще посочи датата за провеждането на предсрочните избори. След като в сряда лидерът на БСП Сергей Станишев върна мандата за съставяне на кабинет в рамките на сегашния парламент, Плевнелиев обясни, че в четвъртък, когато ще направи обръщение пред Народното събрание, ще посочи "ясни послания и конкретика" - какво трябва да направят правителството в оставка и парламентът до назначаването на служебен премиер.

Държавният глава обяви по-рано, че предсрочните избори ще са в края на април – началото на май. Преди ден от ГЕРБ заявиха, че датите около 28 април и 5 май са християнски празници (Цветница и Великден) и не е подходящо изборите да се състоят тогава. По неофициална информация предсрочният вот ще бъде насрочен за 12 май.

 

Президентът съобщи, че в петък смята да връчи мандата на ДПС, откъдето също вече обявиха, че ще го върнат. В понеделник следващата седмица президентът ще обяви задачите и приоритетите на служебното правителство и вероятно между сряда и петък следващата седмица ще посочи и състава му.

 

Плевнелиев съобщи още, че обмисля към всички министерства в служебното правителство да има обществени съвети с представители на протестиращите. В петък пък ще се проведе заседание на Обществен съвет към държавния глава.

 

Плевнелиев заяви, че от няколко дни работи по съставянето на служебното правителство и добави, че "няма нищо драматично в ситуацията, в която се намираме от гледна точка на институционалната стабилност".

 

"Правителството в оставка ще си върши работата, независимо че е в оставка. На следващия ден, след издаване на указа, то ще бъде заменено със служебното правителство. Така или иначе България, гарантирам, ще има работещи институции в интерес на решаване на проблемите на държавата и на хората. Вие виждате, че и днес в тази турболенция и несигурност, и омбудсманът, и президентът, и главният прокурор и много други институции, включително и в парламента днес се приеха важни промени, с оглед намаляването на сметките за ток и цената на тока за хората. Всеки ден се работи", заяви Плевнелиев.

 

"Искам да благодаря на българските граждани за тяхната гражданска позиция. Искам да благодаря, че те я изразяват по един мирен и демократичен начин. Те промениха вече държавата, промениха дневния ред на Народното събрание и на много други институции. Вече знаем, че от днес за утре не всичко ще бъде решено, но нещата са на дневен ред и се решават", каза още държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?