Плевнелиев увери Порошенко, че България не признава референдумите в Крим, Донецк и Луганск

Президентът ни бе обявен за "Личност на годината – 2015" в Украйна

Снимка: Пресцентър на президентството

Президентът Росен Плевнелиев увери украинския му колега Петро Порошенко, че България не признава референдумите, проведени в Крим и самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск.

Двамата се срещнаха в Киев, където държавният ни глава по-късно в събота бе удостоен с наградата "Личност на годината – 2015" за приноса му за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност.

По време на разговора между двамата президенти Плевнелиев заяви, че реализацията на европейската перспектива на страната ще създаде възможност за постигането на трайна стабилност и за устойчив икономически растеж. Той потвърди пред Порошенко подкрепата ни за процеса на асоцииране на Украйна с ЕС и за сближаване с НАТО.

"България ще продължи да отстоява принципната си позиция за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", посочи още президентът Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на президентството.

Обща беше оценката, че България и Украйна са свързани от истинско приятелство и че отличният политически диалог на най-високо равнище създава благоприятни предпоставки за надграждане на двустранното партньорство. Предстои украинският държавен глава да посети страната ни през 2016 г.

Двете държави ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на енергийната ефективност и използването на възобновяемите енергийни източници, стана ясно още на срещата. Според Плевнелиев Украйна има ключова роля в енергийните доставки за Европа и е изключително важно да въведе европейското законодателство в областта на енергетиката. Държавният глава изрази и подкрепата си, както за либерализирането на визовия режим за украинските граждани, така и за предприетите от Украйна реформи.

Двамата президенти направиха преглед на изпълнението на постигнатите договорености по време на официалното посещение на българския държавен глава в Украйна през 2015 г. Открита беше директна въздушна линия София-Киев и започна реконструкцията на пътя Одеса-Болград-Рени, който ще улесни контактите на българската общност със страната ни. Освен това е увеличен броят на отпуснатите стипендии за сънародниците ни от Украйна, които се обучават в български университети.

По време на срещата президентът Плевнелиев благодари за предоставената възможност на страната ни да реализира образователни и културни програми сред българската общност в Украйна, която надхвърля 250 000 души.

"Представителите на българското национално малцинство са лоялни граждани на Украйна и е важно да бъде приет балансиран и съобразен с европейското законодателство Закон за държавната езикова политика и езиците на малцинствата, който да гарантира тяхната интеграция във всички области на обществото и икономиката", посочи още Росен Плевнелиев. 

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?