Плевнелиев: В България има олигарси

"Правителството и парламентът да чуят гражданите"

Росен Плевнелиев

В България има олигарси... Една малка група от хора, която се е концентрирала чрез изграждане на връзки от зависимости - политико-икономически, медийни, и по този начин тя цели само едно - забогатяване за сметка на обществения ресурс. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за вестник "Труд", публикувано във вторник.

"Трябва да се направи силната разлика между олигарх и предприемач. За мен олигархът е човек, който забогатява за сметка на обществения ресурс... Посочих много ясно четирите източника на забогатяване на българската олигархия. В едно мое интервю ги нарекох "каците с мед". Първият източник са обществените поръчки. Вторият са държавните пари. Третият е приватизацията. И четвъртият източник на обогатяване на олигархията в България е сивият сектор", посочва държавният глава.

Той казва, че е "силно притеснен" от съществуването на олигарси у нас, но отказва да посочи конкретни имена.

"Аз не бих посочил имена, но има много сайтове, има много доклади, които са и публични, и всеки българин, който се разрови в интернет, може да ги види. По-важното е в намирането на ефективни механизми, така че в "каците с мед" да има все по-малко мед", заявява Плевнелиев.

"Решенията са много елементарни. Правила за държавните пари - не може и го няма никъде по света над 80% от парите на държавните предприятия да бъдат в една единствена банка. Второ, по отношение на обществените поръчки - това са няколко милиарда на година. Решението е също толкова елементарно - публичност, прозрачност. Нямаме какво да крием. От най-скъпия проект като АЕЦ "Белене" и най-скъпата магистрала до най-малкия проект, щом се управляват парите на българските данъкоплатци, нямаме какво да крием от тях. Така че решението е регистри, електронно досие за всеки проект (примерно за проект над един милион лева какво пречи да има електронно досие), и всичко да се знае от началото до края", коментира президентът.

Той посочва още, че по отношение на сивия сектор държавата може много повече.

"Източването на ДДС, контрабандата на цигари, алкохол, наркотици... Тук решенията също са много елементарни. Регистри, интегриране със службите за сигурност на Европейския съюз и проследяване на всяка една фактура от началото до края ще ни помогнат много", добави Плевнелиев.

Той апелира парламента и правителството да чуят гражданите.

"Моля, чуйте гражданите. Това, което те искат, е смислено. Или поне отсейте изпълнимото от неизпълнимото, възможното от невъзможното. Но моля ви, подайте ръка. Същевременно съм много притеснен, ако се вкарва разделение: протестиращи-контрапротестиращи, София и страната, богати срещу бедни. Тези тези не са мои. Всеки журналист може да проследи внимателно и да види кой лансира тезата, че София не е България. Кой лансира тезата, че между богатите и бедните ще има класова война? Не съм аз този човек, тези тези се лансират от средите на управляващите, което не е добре за нацията. Политиците трябва да могат да чуват не само скандиранията под прозорците си, а и това, което стои зад тях. Ако хората викат "мафия", "олигархия", "корупция", то политиците трябва да разберат защо и да предложат решение", заявява Плевнелиев.

Той посочва още, че тоталното политическо противопоставяне не е решение.

"Разбирам парламентарните битки, те са част от демокрацията. Но когато едните са в парламента, другите са извън парламента, едните признават изборите, другите не ги признават, вие разбирате в каква уникална ситуация се намираме. Радвам се, че ГЕРБ се върна обратно в парламента, защото това легитимира от една страна и ГЕРБ, още повече след решението на Конституционния съд, като една истинска демократична опозиция", добавя Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?