"Виждаме поредната чистка в администрацията"

Плевнелиев: В България има политическа, парламентарна, икономическа и социална криза

"Вотът на недоверие ще се запомни с думите на Сидеров, че без него държавата се срива"

Сн. БГНЕС

"В момента в страната ни има комбинация от кризи - политическа, парламентарна, икономическа и социална", заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на командно-щабно учение край хасковско село Корен.

 

"Ние имаме категорично политическа криза. Според мен имаме и парламентарна криза, защото парламентът не функционира на висотата на очакванията на гражданите, за съжаление. Надявам се това да се промени. Имаме и икономическа криза, имаме демографска криза, криза на доходите", посочи Плевнелиев.

 

Той коментира още, че в момента тече "вълна от уволнения, и за мен това е поредната чистка в администрацията в България", а "демократично избраното Народно събрание набляга повече на партизанските битки и на процедурните хватки, отколкото на проблемите, поставени от хората".

 

"Това Народно събрание не функционира съобразно очакванията на гражданите...Това, което е важно да се помни и да се знае след проведените дебати около вота на недоверие към кабинета, са думите на лидера на "Атака":"Аз отсъствах четири дни и държавата щеше да се срине без мен", коментира държавният глава събитията в парламента през последната седмица.

 

"Народните представители трябва "да се върнат обратно към основната си мисия, защото нацията го изисква", настоя Плевнелиев.

 

Той изрази надежда следващия път в парламента да има дебати, "а не пред очите на нацията да се разиграват едни безпринципни и чисто процедурни хватки, които не водят до никъде".

 

Президентът коментира с тревога и изключително ниското доверие на гражданите към НС (11% според последното проучване на "Алфа рисърч"-бел.ред.) и добави, че случилото се покрай първия вот на недоверие не работи за повишаването на доверието към институциите.

 

България ще се оправи само по един начин - когато имаме дългосрочни приоритети, когато се постигне консенсус по тях и когато поне по тези дългосрочни приоритети се работи последователно и се постигат резултати, посочи Плевнелиев.

 

Във връзка с бежанската вълна в България президентът коментира, че страната ни се намира в извънредна ситуация. Той очаква до края на годината бежанците да се увеличат двойно. Преди ден вътрешният министър Цветлин Йовчев направи подобна прогноза, като каза, че очаква бежанците у нас да станат над 11 хиляди.

 

"Институциите трябва да подходят отговорно, да покажат съпричастност, организация и да се погрижат за нуждите на хората в беда. Народът ни също трябва да покаже своето гостоприемство и солидарност", каза Росен Плевнелиев.

 

Помолен да коментира уволнението на председателя на Агенцията за бежанците Никола Казаков преди ден, Плевнелиев заяви, че "тези действия на правителството, които са изцяло в техните компетенции", но винаги остават въпроси - "защо изненадващо, защо в последния момент, трябва ли по този начин да се уволняват хората, още повече представители на висшата администрация и ръководители на важни институции".

 

"Но, за съжаление, това не е единственият случай, който наблюдаваме днес в България, коментира президентът.

 

Държавният глава наблюдава на полигона "Корен" заключителния етап на командно-щабното учение "Щит - 2013 г.".

 

Той коментира, че в учението са били използвани много произведени в България продукти и технологии.

 

"Видяхте роботи за обезвреждане на мини. Видяха се също така и системи на БАН, които подпомагат комуникацията и обезвреждането на мини. Също така се гордея с нововъведените комуникационни системи в Българската армия, които позволяват един командир на рота практически да поддържа пълната комуникация с всички и да взима решения. Ние днес имахме един горд ръководител, на една рота, който практически управляваше всички включително и самолета, който го подкрепяше в неговите решения – накъде да насочи силите, накъде да насочи бойната мощ, и как да действа. Доволен съм, благодарен съм", каза президентът.

 

В учението участват над 1500 военнослужещи с 385 единици различна бойна техника и представители на Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Военноморските и Военновъздушните сили на Българската армия.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?