В изявление за социалното напрежение

Плевнелиев видя зад протестите ниски доходи и безработица, но поиска мерки срещу високите сметки

Президентът иска да бъдат проверени БЕХ, НЕК и ДКЕВР, а пазарът да бъде либерализиран

Росен Плевнелиев, Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев видя зад протестите висока безработица, ниски доходи и усещане за липса на справедливост, но се обяви за спешни мерки в посока намаляване на сметките за електричество. В изявление по повод повишеното социално напрежение Плевнелиев обяви, че застава "ясно на страната на гражданите".

"Тези протести започнаха срещу високите сметки за ток, но имат и по-дълбоки корени. Както многократно съм посочвал, големият проблем е в усещането за липса на справедливост, ниските доходи и високата безработица. Хората трябва да бъдат чути. Гарантирам, че техният глас ще се чуе", каза Плевнелиев.

Той обаче не коментира проблемите, които според него стоят зад протестите, като безработицата и ниските доходи и не предложи мерки за решаването им.

Плевнелиев каза, че "персоналните промени" са само част от решението и се обяви за проверки не само на ЕРП-тата, но и на БЕХ, НЕК, ДКЕВР и всички звена по веригата, които формират цената на тока.

Отбелязвайки че държавният глава не определя цените на тока и не може да влияе върху контролните органи, той осъди призивите за национализация на електроразпределителните дружества и посочи, че трябва да се върви към либерализация на пазара.

"Една от причините да сме бедни е, че на всеки четири години започваме от начало - едните приватизираха досега, другите искат да национализират, за да могат след това трети отново да приватизират. Хората трябва да знаят какво и защо плащат, трябва да имат свободата да избират доставчик на ток", каза Плевнелиев.

За пореден път той отбеляза необходимостта да се работи в посока на енергийната ефективност.

Освен това държавният глава поиска от Народното събрание бързи законодателни мерки, които да позволят формирането на надпартиен и ефективен регулатор, както и промени в Закона за обществените поръчки.

Плевнелиев се обърна и към политическите партии, като посочи, че те трябва да спрат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките и повишаване на прозрачността и ефективността в системата.

"В кратката история на демокрацията в България вече пробвахме всичко – имахме предсрочни избори, експертни кабинети, програмни правителства. Днес доверието на гражданите се базира на конкретни и ясни ангажименти и на резултати по тях. Призовавам за национално отговорен подход. Нека всички да се ръководят в действията си от принципите на демокрацията и правовата държава", призова Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България