Плевнелиев влезе в глобално консултантско общество на бивши премиери и президенти

Росен Плевнелиев, архивна снимка БГНЕС

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев стана член на международна и китайска консултантски организации и се нареди сред бивши държавни глави, премиери, шеф на Световната банка и действащи финансисти в бордовете им, съобщиха от офиса на Плевнелиев в петък

Той вече е част от Международния консултативен съвет на независима, непартийна, неправителствена организация GLOBSEC. Тя е основана през 2005 г. и основната ѝ цел е да
оформи глобалния дебат чрез провеждане на научноизследователски дейности и свързване на ключови експерти по външна политика и политиката за сигурност GLOBSEC се стреми да стимулира диалога между публичния и частния сектор, трансатлантическото сътрудничество и глобалната сигурност.

Ежегодният GLOBSEC Bratislava Forum е една от водещите конференции по глобалната сигурност в света, която събира политически лидери и експерти от цял свят.

Членове на консултативния борд са бившият премиер на Швеция Карл Билд, зам-председателят и еврокомисар по Енергийния съюз, Марош Шефчович, Кристалина Георгиева – главен изпълнителен директор на Световната банка, бившият естонски президент Томас Хендрик Илвес и други.

Плевнелиев влиза и в Глобалния консултативен орган на Националния стратегически институт към университета Синхуа в Пекин. В него членуват бивши държавни ръководители, водещи предприемачи, представители на академичните среди в света и визионери с глобално влияние, за да обсъждат актуални теми от международната политика и глобални стратегии за развитие. Други членове на консултативния орган са изтъкнати политици и влиятелни личности като бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, бившият американски секретар по търговията Карлос Гутиереш, бившият премиер на Франция Жан-Пиер Раффарен, Робърт Зелик – бивш президент на Световната банка, Романо Проди, бивш премиер на Италия, Франсис Фукуяма, известен политолог и икономист, и други.

Споделяне

Още от България