Според последните проучвания на общественото мнение:

Плевнелиев води, но наказателен вот може да обърка очакванията за победата му

Плевнелиев води, но наказателен вот може да обърка очакванията за победата му

Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев води във всички проучвания на социологическите агенции и преднината му почти не оставя съмнения в крайната победа, освен ако умората и разочарованието на избирателите, липсата на условия за обективна информираност на гражданите и желанието за промяна не доведат до наказателен вот. Това коментираха водещи социолози пред БНР в неделя, часове след като в събота вечерта се проведе телевизионен дебат между тримата водещи претенденти – Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева.

Според Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч", последните данни на агенцията сочат, че след Плевнелиев се нарежда Ивайло Калфин, издигнат от левицата, с разлика от 10% и на 4-5% след него е независимият кандидат Меглена Кунева.

Три са факторите, които биха повлияли на вота на хората – икономическата криза, събитията в Катуница и като следствие от тях - етническият вот и силно спадналото доверие към институциите.

Росен Плевнелиев в двойка с Маргарита Попова продължават да бележат малък, но постоянен ръст - 34% от всички избиратели изразяват готовност да гласуват за тях, показват данните на Центъра за анализ и маркетинг, обяви социологът от центъра Юлий Павлов.

Втората кандидат-президентска двойка Ивайло Калфин – Стефан Данаилов получава 17-18% от гласовете. "Ако има балотаж, а той е почти сигурен, той ще е между кандидатите на ГЕРБ и БСП - Плевнелиев и Калфин", смята Павлов. На трето място от данните на Центъра за анализ и маркетинг се нарежда двойката Меглена Кунева – Любомир Христов, които получават около 10% от гласовете на избиратели.

"Факт е, че двойката Плевнелиев – Попова води много убедително”, коментира социологът Мира Радева от МБМД. "Това е двойка, която много се харесва. Те показват подкрепата на ГЕРБ на национално ниво. ГЕРБ има шанс да потвърди водещата си роля в политическото пространство”, смята тя.

"Има няколко неща, които са ясни. Има достатъчно големи предпоставки за протестен и наказателен вот, достатъчно големи, за да се развия сюжети, различни от прогнозираните от Мира Радева и Юлий Павлов. Предпоставки за наказателен вот има, друг е въпросът как точно той ще се реализира и разгърне”, каза Живко Георгиев от "Галъп интернешънъл”.

"Плевнелиев се радва на подкрепата в рамките на електоралния таван на ГЕРБ. Той е боец на своята политическа сила, колкото и да твърди, че няма особено общо с нея. Калфин, особено след като към него се присъдени Данаилов, бележи ръст, той е във възходяща тенденция", обясни Георгиев.

"Меглена Кунева по една или друга причина, естествено, си казва думата изолацията от медии и по-трудния достъп до медии, липсата на структура, които да я подпомагат – по-скоро губи”, смята Георгиев.

От своя страна Цветозар Томов от агенция "Скала" обясни, че кампанията се характеризира с тоталното блокиране от страна на силните играчи на възможността гражданите да направят информиран избор.
Томов анализира и вероятната тактика на ДПС на президентския вот. По думите му почти няма съмнение, че ГЕРБ ще бъде подкрепен от движението. "Като прибавим обстоятелството, че кампанията на ГЕРБ, както и негативният пиар срещу Меглена Кунева се водят предимно от вестниците на Делян Пеевски, доста съмнителна е тезата, че няма някаква договореност между ДПС и ГЕРБ за съвместно участие на тези избори”, коментира той.

И Томов смята, че има всички предпоставки за наказателен вот, но той може да не е еднопосочен – той може да бъде срещу ГЕРБ, но може да бъде и срещу БСП, който да бъде изразен, като се гласува за Меглена Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Колко време давате на новия парламент?