Плевнелиев връща Изборния кодекс, а БСП и ДПС отхвърлиха предложението му за референдум

Държавният глава не приема неефективната преференция и отказа от електронно гласуване

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви в сряда, че ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от приетия Изборен кодекс без обаче да посочи кои точно.

В същото време комисията по правни въпроси в парламента отхвърли предложението на държавния глава за провеждане на национален референдум за изборните правила, който да се насрочи заедно с евровота през май.

Аргументирайки частичното си вето върху новия изборен закон, Плевнелиев посочва, той "не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока".

Новите изборни правила премахват възможността за дори експериментално дистанционно електронно гласуване и не дават реална възможност да се гласува за личности, изтъква още президентът.

Въпреки първоначалната нагласа в Изборния кодекс да залегне преференция с нисък праг, в крайна сметка управляващите решиха той да е 7%. Освен това по настояване на ДПС залегна и текст, според който гласувалите без да отбелязват преференция за даден кандидат, ще се смятат като подкрепили първия поставен в съответната партийна листа. Така на практика партиите бетонират водачите на листи и оставиха възможността за преференция само след вторите в листите им. В малките избирателни райони, където партиите трябва да си поделят общо четири депутатски места, в повечето случаи влизат само водачите на листите.

Освен това според Плевнелиев мотивът да се създаде професионална Централна избирателна комисия не кореспондира с липсата на задължителни изисквания за професионален опит.

В първоначалния вариант на Изборния кодекс бяха записани завишени изисквания за ценза на членовете на ЦИК. Преди второто четене в пленарна зала обаче текстовете отпаднаха с мотив, че няма да се намерят необходимите 19 души, които да отговарят на критериите.

Държавният глава отбелязва, че не е решен и чувствителен въпрос, като избирателните списъци. Според първоначалната идея на депутатите трябваше да бъде въведена активна регистрация, която предвижда имащите право на глас да се записват за отделните видове избори, за да се актуализират списъците и изчистят от "мъртвите души". В пленарна зала обаче, отново по предложение на ДПС, текстът бе отменен.

"По тези причини и поради изключителното значение на изборното законодателство за функционирането на институциите и за общественото доверие към тях, президентът ще наложи вето върху някои от текстовете на Кодекса. Държавният глава счита, че това ще даде още една възможност на народните представители да подобрят регламентацията на изборния процес", заявиха още от прессекретариата на държавния глава.

Очаква се до края на седмицата Плевнелиев да обяви текстовете и мотивите, с които връща закона за ново обсъждане.

След като президентът обяви ветото, парламентът в срок от 14 дни трябва да разгледа отново текстовете на едно четене в комисия и пленарна зала. Изборният кодекс обаче бе създаден и приет от специална комисия, за да не минава през парламентарната правна комисия, и затова сега комисията, водена от Мая Манолова, трябва да се събере отново.

Правната комисия отхвърли предлагания референдум за изборните правила

По-рано в сряда комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на национален референдум за изборното законодателство заедно с европейските избори.

Общо 6 депутати бяха "за", но с 8-те гласа "против" на БСП и ДПС надделяха.

Председателят на комисията Четин Казак (ДПС) обясни, че предложеният от президента въпрос "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" е недопустим, защото става дума за основно конституционно право.

Според Казак по третия въпрос на Плевнелиев ("Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?") "няма нито един софтуерен специалист, който да може да се подпише за гаранция за тайната на вота".

Депутатът от ДПС допълни, че първият въпрос на президента ("Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?") вече е намерил място в Изборния кодекс, защото и в момента има регламентирани случаи на мажоритарен избор.

В момента Инициативен комитет събира подписи за провеждане на искания от президента референдум. По предварителна информация са събрани около 400 000 подписа. Със събрани 500 000 подписа Инициативният комитет ще задължи парламента да проведе допитването. С отхвърлянето на президентското искане по темата, обаче стана окончателно ясно, че референдум за изборните правила няма да се проведе с европейския вот на 25 май.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?