Плевнелиев: Всеки втори ден ще правим първи копки

"Всеки втори ден ще правим първи копки на пътища. В следващите два месеца ще почнат ремонтите на второстепенни и третостепенни пътища". Това заяви строителният министър Росен Плевнелиев в четвъртък, след като направи първа копка на пътя Смолян-Асеновград в района на Пампорово.

"Нищо не е предизборно", каза министърът по повод съмненията, че ударните ремонти са заради изборите.

В петък Плевнелиев, заедно с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков ще дадат началото на рехабилитацията на пътя Плевен-Ловеч.

Строителният министър каза, че МРРБ е спестило 150 млн. лева и по тази причина вместо 30 пътни отсечки ще започне ремонта на 46. До края на годината ще бъдат ремонтирани 36 пътя в Южна България и 10 в северната част на страната.

На този път е целият потенциал за туризъм и всичко, което Родопите могат да предложат като едно прекрасно място, заяви Росен Плевнелиев на церемонията по първата копка на пътя Смолян-Асеновград, предаде БТА. Според него този проект е част от визията на правителството за пътна връзка за скоростно преминаване през Родопите в посока Гърция.

Реконструкцията на пътния участък от 48.606 километра ще струва 19 млн. лв., а финансирането е осигурено чрез заем от Европейската инвестиционна банка. С рехабилитацията на трасето ще се подобри безопасността по пътя, уточнява Албен Родопманов, представител на дружеството изпълнител на обекта. По негови думи е проектирана подмяна на асфалтовата настилка с тип набита фракция, която осигурява по-добро сцепление и отводняване.

В отделни участъци с обща дължина около 4 км е предвидена трета лента за движение. Проектът залага на преработване на напречните наклони на пътя, което също ще повиши безопасността на движение. Предвидени са ремонти на мостове и на трите тунела по трасето, на които ще бъде сменено осветлението. Изпълнител на обекта е сдружение "Родопи 2-86" с водещ партньор "Виастройинженеринг".

Пътят 2-86 Асеновград-Смолян е единствената транспортна артерия, свързваща централната част на страната със Смолянска област и е част от транспортния коридор Пловдив- Смолян-Рудозем-ГКПП "Елидже"-Ксанти.

Още от Бизнес

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?