"България ще запази финансова дисциплина"

Плевнелиев: Всички мои предложения за премиери удобно ги отстрелват

Кабинетът "Борисов" трябвало да промени политиката си последните две години

Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

"Всички мои предложения за премиери на служебния кабинет се отказват след като удобно ги отстрелват. Затова ми е много трудно да намеря министър-председател и членове на кабинета, но ще си нося кръста".

 

Това е казал президентът Росен Плевнелиев в сряда пред журналисти в самолета на път за Брюксел, цитиран от "Стандарт".

 

Държавният глава обяснил, че служебният премиер не трябва да идва от бизнеса и политиката, за да няма коментари за миналото му. Освен това трябва да е отговорен, да вдъхва доверие и да не влиза често в публични спорове.

 

Той посочил, че застава зад исканията на протестиращите, но ролята му в държавата е да балансира между гражданите и партиите, което не му дава възможност да взима страна.

 

"Според мен депутатите от този парламент можеха да приемат промените в Изборния кодекс или поне преференциалните листи. Не подкрепям обаче идеята за мажоритарен вот. Какво би попречило на братя Галеви да влязат в парламента от листите в Дупница в този случай. При мажоритарен вот няма контрол върху гражданите, които влизат в НС", е казал Плевнелиев.

 

Той е коментирал още, че страната ни е достигнала момента, в който "трябва да се откаже от дивия капитализъм и да помисли за растеж на икономиката и доходите, ако не искаме революция".

 

"Трябва да последваме примера на Германия и да се ориентираме към капитализъм, съчетан със социално отговорна държава", заявил държавният глава.

 

В сряда президентът Росен Плевнелиев откри заедно с президента на Израел Шимон Перес в Брюксел изложба, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. По-късно се срещна с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

 

България ще запази финансова дисциплина

 

Плевнелиев се ангажира в Брюксел, че България ще запази фискалната дисциплина в следващите две години и коментира, че е трябвало да има промени в политиката на правителството на Борисов през последните две години, за да се справи с нарастващите социални проблеми.

 

"През следващите една-две години в България няма да има никакво отклонение от фискалната дисциплина, нито ще се направи опит за застрашаване на постигнатия много нисък дефицит, но от друга страна ще видим преминаване към по-продуктивни политики в подкрепа на заетостта и социалните грижи", заяви Плевнелиев, цитиран от Ройтерс.

 

Той заяви, че се надява новите избори през май да решат политическата криза.

 

"Бюджетът е ясен. Той няма да бъде променян", каза Плевнелиев, добавяйки, че в рамките на бюджета трябва да се направи повече за социалните политики.

 

ЕК се надява на стабилно правителство в България след изборите

 

"Европейската комисия се надява, че след изборите на 12 май България ще бъде в състояние да излъчи стабилно правителство, което да може да адресира проблемите на хората, както и да продължи с важните реформи в енергетиката и антимонополното законодателство", заяви Плевнелиев след срещата си с Барозу.

 

Той допълни, че са обменили информация за ситуацията в България и за това какво ще се случва оттук нататък. По неговите думи нашата страна е получила пълната подкрепа на ЕК за достойния начин, по който преминава през сегашните предизвикателства, според конституцията и правовия ред.

 

"Ситуацията в България се следи много внимателно в Брюксел и съм сигурен, че сме в светлината на прожекторите", каза Плевнелиев след срещата с Ромпой.

 

Той посочи, че Европейската комисия и Ромпой са "абсолютно наясно с това, което се случва в България".

 

"Те приветстват усилията на българската държавност в рамките на конституцията и на демократичните процедури и законите да вървим по този път на трансформация. Европейската комисия е готова да помага, въпросът е много точно да разчетем собствените си приоритети", добави българският държавен глава.

 

"Всички са наясно, че имаме социална криза, която прерасна в политическа с оставката на премиера Бойко Борисов и след това се превърна в парламентарна, тъй като вече няма възможност за съставяне на правителство и Народното събрание си отива", посочи още държавният глава.

 

"Образованието, иновациите и на политиките за заетост и растеж"

 

Той каза още, че се надява протестите у нас да останат демократични, исканията да бъдат реални, а подходът да бъде към конструктивен диалог и прагматизъм.

 

По думите му въпросът е в "това как България ще се промени, какви нови политики са необходими, как ЕК може да бъде полезна, как бюджетът на ЕС за 2014-2020 г. може да подкрепи нашата променяща се страна".

 

"Разбира се, че трябва да се строи инфраструктура, да се правят пречиствателни станции, но очевидно вече е важно да наблегнем на образованието, иновациите, както и на политиките за заетост и растеж. Много важни са дебатите в следващите два месеца от гледна точка на изборите - какво ще изведат напред политическите партии. Служебното правителство също ще зададе посоката - политики за заетост, в подкрепа на малките и средните предприятия с фондове, реформи в енергетиката. ЕК е готова да помага, важно е да разчистим собствените си приоритети", заяви президентът, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?