Плевнелиев вярва в положителна оценка за Шенген

Плевнелиев вярва в положителна оценка за Шенген

България е изпълнила всички изисквания за присъединяване към шенгенското пространствои освен интервюто на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, че България и Румъния не може да бъдат допуснати  до зоната без граничен контрол тази година, няма друга индикация за пречки пред София да се присъедини към зоната. Това коментира пред журналисти в неделя президентът Росен Плевнелиев, който поднесе цветя пред паметника на Илинденско-Преображенската епопея край Разлог по повод 109-та годишнина от въстанието и се включи в събора "Пирин пее".

" Ние вярваме, че България ще получи една позитивна оценка, ние сме убедени, че двуетапният план е правилен и също така очакваме една коректна оценка на нашите усилия”, заяви държавният глава. „Аз съм убеден и това, което президентът Ван Ромпой, както и председателят  Барозу много категорично подкрепиха и казаха, че те не виждат към момента сериозни проблеми по пътя на България за двуетапното присъединяване. Оставаме активни, сравнително малко притеснени”, допълни той.

„Знаете много добре, че България се справя блестящо и пази шенгенските граници по един не по-лош начин, да кажем много по-добър от други държави. Така че, да, това интервю е факт, но в момента нямаме други индикации за промяна на политиката и на позицията на Германия. Специално проверих в Министерството на външните работи, в Министерския съвет, както и ние в президентската институция не разполагаме с други официални данни, които да ни казват, че извън това интервю има промяна в позицията. Ще наблюдаваме внимателно. Считаме, че България заслужава и е изпълнила всички критерии", каза Плевнелиев.

Според него заради кризата с бежанци от Гърция на юг и изток, в интерес на България е първо да влезем с въздушните и морски граници, а след това със сухопътните. Президентът очаква на съвет на министрите на външните работи всички 27 държави-членки да изложат своите аргументи, но неизбежно България върви ръка за ръка с Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от България