Плевнелиев за бежанците: България е символ на гостоприемство и хуманност

Страната ни е символ на гостоприемство, толерантност и хуманност и трябва да го покаже в сегашния момент, коментира държавният глава Росен Плевнелив. Той се срещна с върховния комисар на ООН по бежанците Антонио Гутериш в централата на ООН в Ню Йорк.

 

Държавният глава информира Гутериш за предприетите от България мерки за настаняване на сирийските граждани и посочи, че капацитетът на местата за временно настаняване е изчерпан и се търсят допълнителни възможности.

 

Пред българския президент Антонио Гутериш прогнозира, че кризата с бежанците няма да приключи скоро и изтъкна необходимостта от устойчиви модели и решения, включително на национално ниво, за преодоляване на предизвикателствата.

 

"Няма бързо решение на кризата, така че България трябва да е готова и да действа отговорно и адекватно", подчерта президентът Росен Плевнелиев.

 

Ситуацията става все по-тежка и броят на бежанците се увеличава, като по последни данни те надвишават 2.2 милиона души, основно в Турция, Ливан, Йордания, Италия, Гърция.

 

Необходими са нови места за настаняване и допълнително финансиране и България трябва да използва всички възможни механизми за подкрепа и за финансиране, включително и по линия на Европейския съюз и ООН, единодушни бяха президентът и върховният комисар.

 

Двамата обсъдиха също отношението към прокудените и необходимостта от съпричастност и хуманност към търсещите закрила.

 

Външният министър Кристиан Вигенин от своя страна призова за солидарна помощ за справяне с бежанската вълна.

 

Министърът на външните работи участва в министерска среща на високо равнище, посветена на хуманитарните аспекти на конфликта в Сирия, като част от съпътстващите събития в рамките на 68-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

 

Срещата беше организирана от Кристалина Георгиева - еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи и външния министър на Йордания Насър Джуде.

 

Вигенин изрази солидарността на нашата страна с усилията на съседните на Сирия държави да се справят с нарастващата бежанска вълна. Той подчерта, че България също се сблъсква с безпрецедентна за нея ситуация, породена от прилива на бежанци от Сирия.

 

Въпреки, че техният брой не може да бъде сравнен с този в Йордания, Ливан и Турция, за нас това е изпитание, пред каквото не сме се изправяли до момента, отбеляза Вигенин.

 

Той подчерта, че България е оказала хуманитарна помощ на съседните на Сирия държави, в съответствие със своите възможности.

 

Въпреки бюджетните ограничения за целта са били отделени над 300 000 евро. В момента сме принудени да мобилизираме допълнителни ресурси, за да се справим със ситуацията на собствената си граница, заяви министър Вигенин.

 

По думите му България би приветствала всяка проява на подкрепа от страна на ЕС и международната общност, като се обръща за солидарна помощ.

 

В изказванията си комисар Кристалина Георгиева и представителите на съседните на Сирия държави очертаха безпрецедентните измерения на хуманитарната криза, която има изключително негативно и дестабилизиращо въздействие върху региона. Подчертано бе, че броят на сирийските бежанци, потърсили закрила в тези страни, вече надхвърля два милиона.

 

Отправен беше апел за оказване на допълнителна хуманитарна помощ и помощ за развитие от страна на държавите-донори и компетентните международни организации. Целта е максимално облекчаване на кризисната ситуация, която по всички прогнози ще продължи повече от очакваното, беше общият извод от срещата.

 

Според участниците в събитието, решаването на хуманитарната криза следва да бъде част от общото политическо регулиране на сирийския проблем под егидата на ООН. Сред тях бяха представители на хуманитарните организации и агенции от системата на ООН - Върховния комисариат на ООН за бежанците, УНИЦЕФ, Световната продоволствена програма, Службата за координация на хуманитарната помощ и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?