Плевнелиев за бюджета: За пръв път в изборна година няма изборни харчове

Росен Плевнелиев в Априлци

Това е бюджет, в който за пръв път в изборна година нямаизборни харчове. Това заяви в петък президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в град Априлци. По думите му бюджетът за следващата година е добър и разумен в една тежка година.

От друга страна той посочи, че за съжаление прогнозите на всички в Европа са, че 2013 год. не се очаква да е по-лека от 2012 год. Което обаче според президента трябва да ни мотивира.

Плевнелиев заяви още, че това е бюджет, който ще запази стабилността в България. Банките ще бъдат силни и ликвидни. Българската национална банка ще си върши добре работата, а дефицитът ще бъде нисък. "За съжаление и растежът се очертава да бъде нисък, затова ще го кажа ясно - знаейки, че има рестрикции, знаейки, че няма да е лесно, трябва да положим много усилия. Виждам големи възможности в ускоряването на еврофондовете. Там можем да насочим към нашата икономика поне 2,5 - 3 милиарда евро, което е една чувствителна сума, която ще промени много", каза държавният глава, цитиран от БТА.

Той допълни, че когато гледаме от днес за утре, имаме много поводи да се притесняваме - на хората им е тежко, много нации в Европа, включително и ние, в България, си задаваме много въпроси, времената не са леки.

Все пак обаче според него преди десет години сме били двойно по-бедни, отколкото сме днес. Тогава брутният национален продукт на държавата е бил двойно по-малък, а дългът на държавата бил 90 процента от брутния национален продукт. "Днес е 16 процента. България е постигнала немалко и трябва да знаем, че богатството не се създава от днес за утре. Затова можем да го създадем с колективни усилия, много търпение и постоянство. Затова работя за България 2020", коментира президентът.

В Априлци той присъства на официалното представяне на успешно реализирани общински проекти по Програмата за развитие на селските райони за рехабилитация на общинския парк, модернизация на уличното осветление, реконструкция на тротоари, изграждане на пътна настилка и отводняване в кварталите в града.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?