Плевнелиев: За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа

Модернизацията и демократичният европейски път на развитие на Украйна е без алтернатива

Българският президент Росен Плевнелиев във вторник отново изрази позицията на България за подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

На съвместна пресконференция в Киев с украинския си колега Петро Порошенко след срещата им на "четири очи" и пленарните разговори на официалните делегации Плевнелиев каза, че анексирането на Крим и Севаспотол от Русия е в нарушение на международното право и "България не признава и няма да признае никога този незаконен акт".

Президентът, който е на двудневно официално посещение в Украйна, посочи още, цитиран от БТА, че страната ни не признава и резултатите от референдумите в Донецк и Луганск.

За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа, каза Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че изходът от кризата минава през изпълнението на Минските споразумения и санкциите на ЕС срещу Русия са обвързани с пълното им изпълнение. България подкрепя санкциите и ще работи за силна, единна позиция на ЕС в подкрепа и за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза президентът.

По думите му никой няма право, още повече в Европа, да мести граници със сила и да окупира чужди територии. Бъдещето на Европа е в премахването на границите, а не в местенето на граници, каза Плевнелиев.

Държавният глава изрази категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна, както и за отпадането на визите за украинските граждани.

Модернизацията и демократичният европейски път на развитие на Украйна е без алтернатива и България ще я подкрепя по този път, каза Плевнелиев.

В присъствието на президентите беше подписан протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката на България и Украйна за периода до 2019 г. Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение, размяна на лектори по български и украински език, подпомагане на образователната дейност на българската общност в Украйна.

За Украйна е важно да изучи българския опит по пътя на реформите, заяви на пресконференцията Петро Порошенко. "Бях много впечатлен, когато научих, че през 1997 година България е била в трудна ситуация и твърдите реформи са дали на страната възможност да стане член на Европейския съюз. Уверен съм, че опитът, който ще ни предадат нашите български приятели, е изключително необходим на нашата страна“, посочи Порошенко.

Той допълни, че за първи път от 12 години български президент посещава Украйна. "Само за последната година с президента Плевнелиев имаме десет срещи, което показва интензивността на сътрудничеството между двете страни", каза Порошенко.

Той изрази благодарност на България за подкрепата на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, за това, че приема за рехабилитация украинските бойци от антитерористичната операция в Донбас. Освен това 60 деца от Донбас в момента почиват на плажовете на България.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?