Плевнелиев: За правителство не трябват преговори за постове, а ясни принципи

Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

"В България има силна политическа воля за формирането на правителство и начинът да се постигне това не е в преговорите за постове, а с обединението около ясна програма за действие". Това коментира държавният глава. Росен Плевнелиев в Милано, където взе участие в Десетата среща на високо равнище на Азиатско-европейския форум (АСЕМ).

В рамките на участието си в работата на АСЕМ президентът Плевнелиев е разговарял и с много от европейските си колеги, които са изразили подкрепата си за създаване на стабилно
българско правителство и са споделили опита на своите държави, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Народът не очаква повече месии и спасители, а иска утвърждаване на демокрацията и работещи институции. Коалиционната култура е част от нея. Можем да я постигнем само когато знаем, че тя стъпва на силни и ясни принципи, да отговорим какво смислено
искаме да свършим за държавата, а не кой какви постове ще получава", заяви президентът.

Плевнелиев изрази и надеждата си за постигане на устойчиво решение на украинската
криза чрез диалог и изпълнение на мирното споразумение от Минск.

"Това, което силно ме притесни от днешните речи на европейските политическите лидери, както и на Руската федерация, беше различната оценка за това върху какво базираме оттук нататък действията си, защото се говори за върховенството на правото и за правовата държава. Има съвсем различни оценки кое решение е базирано на върховенството на правото и кое не", заяви държавният глава.

Президентът отбеляза също, че за съжаление позициите и на двете страни в конфликта са много категорични и продължават да се раздалечават.

"В огромното си мнозинство държавите-членки на ООН посочиха с ясни и категорични доводи, че проведеният референдум в Крим е незаконен", добави Росен Плевнелиев и изрази опасенията си от възможността украинската криза да се превърне в поредния "замразен конфликт" в Европа.

Той коментира още, че свързаността е предпоставка за постигането на развитие и икономически растеж, както на национално, така и на регионално и глобално ниво.

"България може да има огромна роля в този процес със завършването на магистралата от Турция до Сърбия, с разширяването на възможностите на българските индустриални зони
и построяването на скоростна железопътна линия до Истанбул", каза президентът.

Според него това дава възможност на страната ни да се позиционира на пътя на търговията между Европа и Азия, която е и най-големият търговски партньор за европейските държави. Интерес към последващо задълбочаване на сътрудничеството с България са заявили в рамките на форума премиерите на Китай, Виетнам, Сингапур и други държави.

Възможностите за сътрудничество в производството на храни и между клъстерите в сектора на високите технологии между Българияи Сингапур са били във фокуса на срещата на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Сингапур Ли Сян Лун.

Сингапур е сред водещите държави в развитието на високите технологии, а България работи все по-интензивно в тази посока и се утвърждава като център на информационните технологии в региона на Югоизточна Европа. Страната ни е една от първите държави, установили дипломатически отношения с независим Сингапур, и съществува значителен потенциал за тяхното развитие чрез обмен на бизнес делегации и провеждането на съвместни бизнес форуми, особено в областта на малките и средни предприятия.

Президентът Росен Плевнелиев изрази и подкрепата на България за ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Сингапур.

Споделяне

Още от България