След като опроверга поредните обвинения

Плевнелиев: Зад кампанията срещу мен стои задкулисен играч

"Ще дам пример на българските граждани за това как човек може да защити правата си"

Сн. БГНЕС

Ожесточената кампания срещу президента има за цел да го направи удобен и да изпълнява указанията на някой трети задкулисен играч или в противен случай максимално да го дискридитира, заяви държавният глава Росен Плевнелиев във вторник.

 

Той коментира, че в кампанията, която шест месеца се води срещу него, няма нищо случайно и опроверга поредните обвинения – този път, че е закупил с пари в брой къща в Гърция.

 

"Тя (кампанията - бел. ред.) цели две основни неща - държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен, да му бъде "затворен" гласът и послушно да изпълнява указанията на някой трети задкулисен играч. Няма да стане. Българският народ може да разчита на мен, че моят глас няма да бъде заглушен и аз ще продължавам да действам по съвест и спрямо това, което народът ми задава като приоритети и като задачи, и в бъдещите си действия, както и в миналото съм го доказал", посочи държавният глава.

 

По думите му втората цел на кампанията е, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, да бъде максимално дискредитиран, дори с цената на това да се вкара държавата в хаос.

 

Атаките срещу Плевнелиев започнаха още след назначението на служебното правителство и продължиха, след като той подкрепи гражданските протести срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

 

Преди ден кандидат-политикът Николай Бареков обяви, че президентът е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност, и е внесъл сигнал до Главна прокуратура срещу него за търговия с влияние и пране на пари. Паралелно с това в някои медии бе разпространена информация, че като предприемач Плевнелиев е закупил къща за 700 000 евро на полуостров Халкидики с пари в брой.

 

"Ще дам пример на българските граждани за това как човек може да защити правата си срещу лъжите и манипулациите по правилата на правовата държава - в съда", заяви Плевнелиев във вторник.

 

Той опроверга твърденията, че си е закупил къща в Гърция с пари в брой, като ги определи като "абсолютни лъжи".

 

Президентът посочи, че къщата му в Гърция е закупена през 2007 г. по банков път и той разполага със съответните доказателства за това - самият той е превел парите по банков път и те са пристигнали в банката.

 

"Разполагам с доказателствата за това. Посочил съм имота в данъчната си декларация още през 2007 година, посочил съм приходите си, платил съм данъците си, декларирал съм имота пред Сметната палата", заяви Плевнелиев.

 

Още в понеделник от президентството съобщиха, че "невярната и манипулативна информация, която тенденциозно обикаля определени медии, цели да урони доброто име на държавния глава Росен Плевнелиев и да разклати президентската институция, в отговор на открито изразени от президента позиции" и обявиха, че държавният глава е готов да си защити името в съда.

 

Във вторник Плевнелиев и хърватският му колега Иво Йосипович откриха в София българо-хърватски бизнес форум.

Споделяне

Още по темата

Още от България