Плевнелиев загрижен за черноморския баланс покрай руско-украинския конфликт

сн. БГНЕС

България подкрепи ясно и еднозначно всички решения на Европейския съвет и на Европарламента, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю по германското радио "Дойчландфунк", посветено основно на отношението на България към кризата в Украйна и към Русия, чийто текст бе публикуван на сайта на радиото преди излъчването му, предвидено за днес.

 

Европа трябва да даде ясен отговор на политиката, която ни връща в ХІХ век и времето, когато Великите сили са вземали решения вместо малките държави, посочва президентът в отговор на въпрос дали България се притеснява повече от агресивната политика на руския президент Владимир Путин или от това, че може да бъде засегната от санкциите срещу Москва. Плевнелиев посочва, че национализмът на Русия е очевиден и че анексирането на Крим е посегателство срещу основите на международноправната система.

 

На въпрос дали България все пак не проявява разбиране към руската позиция за Украйна и за поведението ѝ в Крим, Росен Плевнелиев подчертава, че украинският народ сам трябва да взема решения за бъдещето си и допълва, че политиката на дестабилизация е опасна. "Загрижени сме за баланса в Черноморието. Загрижени сме във връзка с темата за "Великите

сили" и периферията между тях", посочва българският президент и призовава в сегашната ситуация да се обърне внимание не само на Украйна, но и на цяла Югоизточна Европа.

 

Позитивната тенденция за мирно сътрудничество и икономическо развитие в региона може да бъде дестабилизирана, предупреждава Росен Плевнелиев.

 

Той признава, че в България тече дискусия за отношението към Русия и че понякога се пита дали някои политици от социалистическата партия наистина са разбрали, че България принадлежи към семейството на Европейския съюз. На въпрос дали радикалните партии в следващия Европейски парламент ще бъдат под влиянието на Москва Плевнелиев посочва, че ултранационалистите и десните популисти не са сигнализирали несъгласие с политиката на Русия, дори когато тя е нарушила международното право с анексирането на части от друга независима държава.

 

Приоритетите на България трябва да бъдат енергийната независимост, енергийната ефективност и енергийната диверсификация, посочва президентът и допълва, че след газовата криза през 2008 г. България е започнала работа по изграждането на газови връзки с Румъния и Гърция.

Споделяне

Още от България