Скромен военен парад за Деня на храбростта

Плевнелиев заклейми хибридната война и крайния национализъм

"Не бива да допуснем да бъдем отклонени от правия път на европейското развитие"

Сн. БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев осъди хибридната война и опитите за дестабилизация и нарушаване на международния правов ред.  В словото си по случай празника на българската армия - Деня на храбростта - 6 май без да назовава конкретно Русия той определи като недопустимо ”преместването на граници със сила и отстояване на политики от ХІХ век на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияния”.

”Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите. Не бива да допуснем да бъдем отклонени от правия път  на европейското развитие от националния идеал, завещан от Левски за чиста и свята република”, посочи Плевнелиев.

Той заяви, че сега има нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм.

"Модерните патриоти отстояват върховенството на закона, защото без правила няма мир. Модерните патриоти застават зад принципите на международното право, където диспутите се решават с аргументи, а не с оръжие, пропаганда и хибридни войни. Модерните патриоти знаят, че мирът не е само отсъствието на война, мирът е върховенство на закона. Модерният патриотизъм изисква от нас да не позволяваме повече войни и свидни жертви", заяви Росен Плевнелиев.

Празникът на българската армия бе отбелязан тази година със скромен парад без военна техника. Участва само един хеликоптер Ми-17, от който бе развят националния трибагреник. Преди това българският патриарх Неофит отслужи тържествен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин.

Езикът на омразата доведе до концентрационни лагери

Президентът посочи още, че ”днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм, на агресивна политическа реторика и използване на езика на омразата, това е крайно опасно и недопустимо”.

”Важно е да научим уроците от историята, в миналото езикът на омразата доведе до концентрационни лагери и две кървави световни войни, гражданите и институциите да си дадат сметка за рисковете. Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно", заяви Плевнелиев.

Инвестиции за повече съвместимост в НАТО

Плевнелиев посочи още, че е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на въоръжените сили. Той припомни, че на последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) е било постигнато съгласие от следващата година средствата за отбрана да растат плавно до достигане на 2% от БВП през 2024 г. В момента бюджетът за отбрана е около 1.1 % от БВП.

”Бъдещите инвестиции трябва рязко да повишат оперативната съвместимост с партньорите в НАТО. Членството на България в НАТО е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Армията изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите партньори към армията ни, за което говорят и високите оценки, които те дават на нашите контингенти", заяви държавният глава.

Той каза още, че народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора, като оказват навременна и ефективна помощ за преодоляване на последствията от стихийни бедствия, аварии и катастрофи.

”На този ден поздравяваме нашите достойни ветерани и смелите български воини, изпълняващи своя воински дълг за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната и за развитието на родината по мирен и демократичен път”, каза президентът Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България