Военният министър: Бойната ни авиация е зависима от Русия колкото и енергетиката

Плевнелиев заподозря Москва, че умишлено изтощава българската армия

Държавният глава поиска България, Турция и Румъния да си разпределят следенето на руските полети над Черно море

Плевнелиев заподозря Москва, че умишлено изтощава българската армия

Президентът Росен Плевнелиев заподозря във вторник Русия, че умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

"Кой има интерес от това българските самолети постоянно да излитат извънредно, може би, за да не могат да бъдат повече технически годни, може би, за да се случат по-скоро ремонтите, които всички очакват, че ще се случат, може би, за да изтощим Българската армия и нейните усилия да бъде технически пригодна и годна", заяви Плевнелиев.

В последните месеци българските изтребители, които носят дежурства по охраната на въздушното ни пространство, са вдигани  в пъти по-често заради полетите на руски транспортни и разузнавателни самолети над Черно море.

"През последната една година български самолети са излетели извънредно толкова пъти, колкото за 20 години. Ако в предишни години е имало две-три извънредни излитания, сега те са не по две-три на година, а по-две-три на седмица. В момента излитат два самолета в Румъния, два в България и два в Турция на един руски самолет, което само по себе си е крайно неефективно", каза Плевнелиев.

Затова държавният глава предложи България, Турция и Румъния да си разпределят прехващането на полетите на руските самолети.

"Въпросът е кой има интерес да навлиза във въздушното пространство, защо го правим това през 2014 г., когато всички вярвахме, че отдавна живеем в мир и разбирателство в нашия регион", попита Плевнелиев.

Военният министър Ангел Найденов уточни от своя страна, че "в рамките на няколко месеца има близо 30 случая, при които има полети или привеждане в по-висока степен на готовност на дежурните изтребители".

Той пак потвърди, че руските машини не са навлизали в българското въздушно пространство. Тези полети обаче предизвикват реакция от Центъра за въздушен суверенитет на НАТО, чрез който се отдават заповеди за действие на българските Военновъздушни сили.

"Българските военновъздушните сили са не по-малко зависими от Русия от енергийните доставки", коментира още Найденов.

Българската бойна авиация разчита най-вече на изтребителите МиГ 29, които носят и дежурствата по охрана на въздушното ни пространство. Летателният ресурс, поддръжката и резервните части за изтребителите пряко зависят от руската корпорация РСК МиГ, която ги обслужва на базата на рамково споразумение с военното министерство.

Найденов вече се обяви за прекъсване на зависимостта от Русия по отношение на бойната авиация, а военният министър в служебния кабинет на Марин Райков – Тодор Тагарев коментира, че България трябва да се освободи от руската зависимост и в поддръжката на системите за противовъздушна отбрана.

Найденов посочи още, че очаква да средата на годината правителството да вземе решение дали ще закупува нови бойни самолети или ще модернизира наличните руски машини, тъй като няма средства и за двете.

Той вече зае позиция за придобиването на нови изтребители, като кабинетът планира проектът да влезе в 700 млн. лева.

Според експерти обаче тази цена на свободния пазар не е реалистична и се очаква и политическа част при сделката.

Найденов каза още, че в рамките на посещението на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд у нас преди ден, не е имал самостоятелна среща с нея, а е участвал в разговора при премиера.

В понеделник стана ясно, че по време на визитата на Нюланд в България е била обсъждана и модернизацията на армията.

"Трябва да си дадем сметка, че има няколко опции, между които можем да избираме. Това са и американските F16, и самолети, които са европейско производство - и нови, и употребявани. Въпрос на предлагане на условия като финансов пакет, условия за разплащане, за поддръжка, за съответно изграждане на необходимата инфраструктура. Защото имайте предвид, че цената на самолетите е само около 30 - 40 процента от общия разход", обясни Найденов пред БНТ по-рано във вторник.

Найденов във вторник участва във видео връзка с българските контингенти зад граница. Най-рискова е обстановката в Афганистан, където през април ще се проведат президентски избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?