Плевнелиев: "Зелена светлина" за Македония при подписване на добросъседски договор

В Скопие очакват през юни да получат дата за преговори с ЕС

Сн. БГНЕС

България продължава да смята сключването на договор за добросъседство с Македония за задължително условие, за да подкрепи даването на дата на Скопие за начало на преговори за членство в ЕС. Това става от изявление на президента Росен Плевнелиев във вторник.

 

Той посочи, че България продължава да смята подписването на такъв договор за предпоставка "да бъдем сигурни и да дадем зелена светлина".

 

По темата за евентуалния договор от македонска страна все още идват разнопосочни сигнали. Миналата седмица външният министър Никола Попоски коментира, че такъв договор не е необходим.

 

"Считаме, че сме на финалната права“, каза обаче Плевнелиев по отношение на договора, цитиран от неговата пресслужба.

 

Очаква се през юни Съветът на ЕС да реши дали да даде на Скопие дата за започване на преговори за присъединяване в ЕС. Във вторник македонският вестник "Вечер", позовавайки се на източници от Брюксел, твърди че Скопие и Белград ще получат дата за преговори.

 

Европейската комисия посочи в пролетния доклад за Македония, че реформите в страната продължават, въпреки политическото напрежение. Според ЕК се наблюдава напредък по почти всички поставени цели. Отношенията със съседите се запазиха добри, бяха предприети стъпки в двустранните отношения с България и с Гърция, пише в доклада.

 

България обаче е поставила изрично искане за подписване на договора за добросъседство, който трябва да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски, за да подкрепи даването на дата за начало на преговорите.

 

Президентът Росен Плевнелиев във вторник приветства споразумението между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията им и заяви категорична подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

 

"Вярваме, че и двете страни много бързо ще получат зелена светлина по пътя на европейската си интеграция", посочи Плевнелиев пред журналисти в Дания, където е на официално посещение.

 

Той посочи, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани е била и една от основните теми на разговора му с датския премиер Хеле Торнинг-Смит.

Споделяне

Още по темата

Още от България