Плевневлиев вижда България като световен играч в информационните технологии

България може да бъде световен играч на сцената на информационните и комуникационни технологии, заяви президентът Росен Плевнелиев в четвъртък. Той присъства на откриването на команден център на Хюлет-Пакард в София.

Според Плевнелиев в България може много бързо да се адаптират и внедряват технологии на световно ниво, които да създават високоплатени работни места.

"Рецептата за икономическия успех на България се базира на индустрии, традиционни за страната ни, като земеделие и туризъм, само заедно с индустрии с висока добавена стойност и индустрии на бъдещето", каза Плевнелиев.

 

Той съобщи, че в България в момента работят около 25 000 човека в подобни центрове за дистанционни услуги предимно в информационните технологии.

 

Плевнелиев коментира още, че държавата трябва да има целенасочена политика за създаване на клъстери.

 

"Едно е да има една единствена фирма за информационни технологии, друго е да са стотици заедно и да имат синергийни ефекти помежду си, а държавата да ги захранва с качествена
инфраструктура и кадри", посочи Плевнелиев.

 

От командния център Хюлет-Пакард ще следи критични точки по целия свят и клиентите на компанията ще получават инструкции как да се справят с възникнали технологични проблеми.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик заяви от своя страна, че с тази инвестицията се затвърждават добрите отношения между България и САЩ.

Споделяне

Още от България