Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плочки оскъпиха ремонта на централния площад в Пловдив

Подмяната на настилката още не е започнала, срокът е 215 дни

1 коментар
Плочки оскъпиха ремонта на централния площад в Пловдив

Ремонтът на пловдивския площад "Централен" е с почти 7-годишна давност. И все още фактически не е започнал. Не се знае и кога точно ще приключи. До момента обаче вече се оскъпи с 4.229 млн. лева.

Пространството около Централната поща в града се използва от време на време за концерти и други събития. Според общината е по-скоро място, през което хората преминават напът към или от главната улица на града, а не класически площад.


За ремонта на централния площад в Пловдив се говори от години. Сн. Mediapool

Заради голямото открито пространство се очакваше площадът да е сцена на част от събитията в календара на Пловдив-Европейска столица на културата 2019. Такива там обаче не са предвидени. Вероятно поради факта, че през голяма част от културното домакинство площадът ще е в ремонт.

Според договора с изпълнителя - "Драгиев и Ко", ремонтът на "Централен" трябва да завърши за 215 календарни. дни. Те започват да текат от момента на откриване на строителна площадка. "Часовникът се спира" при независещи от строителя обстоятелства като неблагоприятни метеорологични условия, които са често срещани през предстоящите зима и пролет.

Представеният идеен проект предвижда облагородяване на античните разкопки в района на площада, подмяна на настилката, премахване на дърветата, посадени до Централната поща преди години, както и на фонтана "Стружката". Трябва да бъдат възстановени водните площи в едната част на площада. Има идея към тях да бъдат добавени нови с цел поне малко хлад през лятото. Сградата на Централната поща пък трябва да бъде "прикрита" зад повече зеленина и перголи. На "входа" на Главната улица пък се предлага поставянето на арка, наподобяваща римските.


Идейният проект за реконструкцията на площада. Илюстрация: Община Пловдив

Дори и след края на ремонта вероятно "кръпка" на площада ще показва как е изглеждала настилката преди ремонта. За бъдещето остава облагородяването и на част от разкритите археологически обекти в района.

Проектът

Още през 2012 г. община Пловдив започна подготовка за ремонта на площад "Централен", обясниха от местната администрация. Тя включваше и обявяването на международен конкурс за идеен проект. Самият конкурс се организира от външна организация, твърдят сега от местната власт и добавят, че били само партньор. В крайна сметка е избран проект на португалското студио "Фора".

По-късно общината отказва да ползва тази идейна разработка, въпреки че я купува от проектантите.


От месеци площадът е частично заграден, но се работи активно по реконструкцията на транспортния подлез под него. Подмяната на плочките още не е започнала. Сн. Mediapool

"Получихме проект от "Фора" и се оказа, че той не отговаря на никакви изисквания, не е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) и не можеше да мине по никакъв нормален законов български ред. Картинките бяха хубави, но не бяха съгласувани с никого. Общината влезе в един филм след това. За това се принудихме да купим авторските права", обясни кметът Иван Тотев при представянето на новия идеен проект за ремонт на площада.

Заради неизпълнимия, според местната власт, идеен проект на "Фора", поръчката за ремонта на площад "Централен" е обявена с т. нар. инженеринг. При него избраният за изпълнител разработва и идейния, и работния проект за ремонта.

Поръчката

Самата обществена поръчка се забави доста заради обжалвания. Включително от фирма, регистрирана на името на жена, която се занимава с отглеждането на овце. В крайна сметка до отваряне на офертите са допуснати трима кандидати - "Драгиев и Ко", които участват с подизпълнител, консорциум около "ПСТ Груп" и обединение между "Парсек груп", архитектурно студио "Бояна", "Одесосстрой" и "Растер Юг".

Кои са "Драгиев и Ко"

Строителната компания "Драгиев и Ко" често печели обществени поръчки на община Пловдив и районните администрации. В момента изпълнява и друг голям проект в града - обновяването на хълма Бунарджика. Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че в последните 7-8 години дружеството печели основно търгове на община Пловдив. Преди Иван Тотев да оглави местната администрация договорите на "Драгиев и Ко" с общината са много по-малко, а спечелените поръчки са основно на общини от областта. Собственици на дружеството към момента са Цанко Драгиев, Костадин Терзиев и Борис Борисов.

Двете обединения са отстранени заради пропуски в документацията. До отваряне на ценовите оферти е допуснато само дружеството "Драгиев и Ко" и в крайна сметка то подписва договор с общината за 10.23 млн. лева без ДДС.

Според него основната част от сумата няма да е за площад "Централен", а за транспортния подлез под него. За съоръжението са предвидени 5.96 млн. лева, а работата ще се изпълнява от подизпълнител - фирмата "ИСА 2000". Същата влезе в новините преди два дни заради асфалтирането на покрита със сняг улица във Велинград.

За реконструкцията на площад "Централен", която ще се прави от "Драгиев и Ко", в първоначалния договор са предвидени 3.915 млн. лева без ДДС. Останалите средства са за проектиране.

Поскъпване

И докато за ремонта на подлеза има готов проект и сметки какви и колко материали ще са нужни, колко ще струват те, както и трудът на строителите, за ремонта на площада такива липсват, защото проектът тепърва ще се разработва. Това в последствие се превърна и в основание за повишаване на разходите за площада.

Идейният проект за "Централен" беше представен публично преди няколко месеца с изричното уточнение на кмета Иван Тотев, че не става въпрос за обществено обсъждане на идеите с гражданите, а за оповестяването им. Въпреки това въпросното (не)обсъждане се превърна в повод за оскъпяването на проекта.

По време на дискусията основният спор беше за избраните от проектанта настилки за площада. Според проекта само част от площада трябва да се направи с естествен материал - гранит, а останалата - с бетонови плочи. Според част от хората, присъствали на обсъждането, централният площад на Пловдив заслужава да бъде изцяло покрит с гранит. Обяснението на проектанта и кмета за избрания вариант със смесена настилка беше, че парите, отделени от общинския бюджет, не позволяват по-скъпата каменна настилка. Все пак Тотев обяви, че крайното решение ще се вземе от общинския съвет, на който ще бъдат представени различни варианти и с различна стойност.


Разкритата част от римския форум - т. нар. форум Запад, трябва да стане част от площадното пространство. Илюстрация: Община Пловдив

Въпросното решение на общинарите е факт от средата на ноември. Според него гранит ще бъде поставен само около разкритите археологически находки. Останалата част ще е с "вибропресован бетон, като продължение на главната улица", обясниха от общината за Mediapool.

Оказва се обаче, че дори и този вариант, който беше заложен и в представения няколко седмици по-рано идеен проект, не се вмества в предварително определената сума за ремонта и той трябва да поскъпне повече от два пъти. За площада трябва да бъдат отделени още 4.229 млн. лева, пише в отговорите на общината.

Срокове

По договор целият ремонт - на площада и подлеза под него, трябва да приключи за 295 календарни дни. По съоръжението се работи от няколко месеца, а вече са премахнати и старите настилки над него. Работи се и по изграждането на стена на т. нар. форум "Запад" (намира се между пощата и Градската градина). Стената трябва да бъде озеленена, за да не се виждат бетоновите блокчета, от които е направена. Към форума трябва да бъдат направени и стълби.


Така изглежда в момента форум Запад. Сн. Mediapool

Голяма част от площада е оградена, но по-скоро за преминаването на строителната техника, която работи по транспортния подлез. Кога ще започне същинският ремонт на "Централен" не е ясно. На въпрос на Mediapool от общината обясниха, че вече се работи.

Сигурно е, че работата ще продължи и в годината, в която Пловдив е европейска столица на културата. Затова и площадът ще се използва само през откриващия годината уикенд от 10 до 12 януари. След това на него на се предвидени събития. Така в програмата на Пловдив 2019 към момента не са включени и други обекти като кино "Космос", което иначе трябваше да бъдат ремонтирано заради домакинството.

Кръпка

Дори и след приключването на ремонта старите изпочупени плочки, които все още покриват част от "Централен", може да останат, за да напомнят за някогашното му състояние. И това не е целен ефект. Около 300 кв. метра от централния пловдивски площад са частна собственост. Те се притежават от 26 души, които от години не могат да се разберат с общината за това на каква цена тя да изкупи терена.


Частният имот на площад "Централен" (ограденото пространство вляво) не влиза в проекта на общината за ремонт. Сн. Mediapool

Последната публично обявена сума беше 1 млн. лева. Тя беше поискана от собствениците, но местната власт не се съгласи да я плати. Така теренът беше заграден с ограда, а до скоро на нея имаше и табела с надпис "Частен имот".

Според информацията, предоставена на Mediapool от общината, въпросният частен терен "не попада в проекта, който в момента се изпълнява". Т.е. той няма как да бъде ремонтиран сега. Наскоро кметът Тотев обясни, че може да издаде заповед строителна техника да влезе в него, но за да подмени инфраструктурата покрай ремонта на транспортния подлез отдолу. След това имотът трябвало да бъде възстановен в първоначалния си вид.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Dr. Web Browsing
    #1

    Тогава да поставим една (плочка) и в алеята на славата (ако все още нямаме такава алея, значи е дошло времето да я построим и да резнем лентичката по тоЙзи повод), на коята да напишем: тук почива комунизЪма на НТР. Да ама не! (така май казваше един известен журналист и публицист от близкото минала), той по всяка вероятност си е жив и здрав, и доста здраво се установил, че "даже и пребивава" в главите на повечето българи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.