Площадът пред "Нотр Дам" продължава да е затворен заради наличие на оловен прах

Площадът пред "Нотр Дам" продължава да е затворен заради наличие на оловен прах

Площадът пред парижката катедрала "Нотр Дам" продължава да е затворен заради продължаващото наличие на оловен прах в района, предаде ДПА, като се позова на съобщение на френските власти.

Почти три месеца след пожара, който опустоши катедралата, изследвания показват, че мерките за изчистване на въздуха около сградата все още не са дали желания резултат. Площадът бе затворен веднага след пожара. Сега ще бъдат предприети нови мерки.

Голямо количество олово е използвано при построяването на покрива на катедралата и островърхата кула на Нотр Дам, които изгоряха при пожара. Вследствие на огъня оловото се разтопи. Според властите проби на въздуха в района показват, че наличието на олово в жилищните сгради около катедралата сега е в рамките на допустимите норми, но при други изследвания на площада спорадично са били засичани високи нива на оловен прах.

Френският информационен сайт Медиапар съобщи по-рано, че количеството олово във въздуха в района на катедралата е сто пъти по-високо от допустимите норми и обвини френските власти, че крият истината за проблема, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа