Площадката за балиране на отпадъци в “Искър” се запълва до средата на септември

Площадката за балиране на отпадъци в “Искър” се запълва до средата на септември

Площадката за балиране на отпадъци в столичния район “Искър” ще бъде запълнена до две седмици. Това показа извършената във вторник проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София.

Инспекцията бе проведена съвместно с експерти от Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), службата по противопожарна безопасност и в присъствието на представители на протестиращите граждани от жк  “Дружба”, където миризмата от струпаните бали се усеща особено силно.

Проверяващите констатираха, че свободното пространство на площадката от 7 дка ще бъде изразходвано до средата на септември. Към момента там се съхраняват близо 187 000 бали, от които над 22 000 са транспортирани от площадката в кв. “Требич”.

На ден средно се балират между 400 и 780 тона боклук в бали по около 850 килограма едната, каза представител на оператора на площадката – фирма "Микс ПС".

Капацитетът и на другата площадка в района на комбинат “Кремиковци”, която беше проверена във вторник, също ще бъде изчерпан до края на седмицата. Ето защо от операторът на обекта – фирма “Чистота - Искър” ЕООД, подготвя изграждането на нов терен.

Към момента на площадката в “Кремиковци” се съхраняват над 185 000 бали.

Експертите от РИОСВ установиха, че инфилтратът, който изтича от балите на площадката в район “Искър”, вече се отвежда до съществуващата площадкова канализация, откъдето се влива в градската канализация.

Така предписанията на РИОСВ, за чието неспазване по-рано този месец наемателят на площадката бе глобен  с 20 000 лева, бяха изпълнени.

По думите на експерта в отдел "Опазване на водите" в инспекцията Мариана Бабанин инфилтратът се обработва с пясък, а около балите край сондажния кладенец е посипан чакъл, който се използва като дренаж, за да отвежда течността към изградената шахта, допълни тя.

Бабанин каза, че това няма да спре и дори намали острата миризмата, която продължава да се разнася от боклуците.

В площадката за балиране на боклук в район “Кремиковци” обаче продължават разливите на инфилтрат, примесен с дъждовна вода. Причина за това са както обилните дъждове през последните дни, така и малкият обем на единствената площадкова шахта.

Не са помогнали и двете новоизградени ями, които операторът на обекта обеща да направи при предишна проверка на РИОСВ, защото вече са препълнени, а около тях се носи остра миризма, посочват инспекторите.

Течността от тях се изпомпва периодично и се транспортира в пречиствателна станция за отпадъчни води  в кв. “Бенковски”.

По време на друга проверка преди две седмици експертите откриха и на двете площадки, че има разкъсани бали от твърдите предмети в тях. Те не са били отстранени заради липсата на сепарираща инсталация, каквато се очаква през септември да се инсталира на терените за балиране.

Според инспекторите, за проблема с отпадъците на София е необходимо кардинално решение, тъй като само балирането на боклука не е достатъчно.

Споделяне

Още от България