Плоският данък е контрареволюция, БСП обслужва олигархията

Плоският данък е контрареволюция, БСП обслужва олигархията

Депутатът от БСП Георги Близнашки определи въвеждането от догодина на 10 -процентния плосък данък като “контрареволюция”, защото за “дълги години напред се предопределя социално-класовата структура на обществото”. Според Близнашки с новия данък левицата защитава интересите на олигархията.

“Олигархията си е олигархия, тя отдавна вече е наложила своето присъствие в нашето общество и проблемът е не само, че това са хора, които доминират в икономиката, но те се опитват да налагат и своите правила в политическия живот”, коментира Близнашки в понеделник пред Нова телевизия. По този начин според него интересите на най-богатите в българското общество се “превръщат в норма за цялото общество”. Близнашки допълни, че резултатът от плоския данък ще е “едно колосално преразпределение на доходите.”

“Смятам, че ако имаше сега парламентарни избори, БСП просто щеше да претърпи истинска катастрофа”, посочи той.

Депутатът, който е по-близък до лявото крило в БСП, коментира още, че данъчната тежест се прехвърля от богатите и “свръх богатите” към хората с ниски доходи. А това са неща, които са несъвместими с лявото мислене и ценности. Според Близнашки така се прокарва изключително дълбока разделителна линия вътре в БСП.

По думите на Близнашки въпросът с данъка, който е “ултрадясна мярка, либертарианство в най-чистия му и неподправен вид”, не се повдига много шумно в средите на левицата, тъй като много хора в нея се страхуват да не загубят позициите си и присъствието си в политическия живот.

“В страната се изфабрикува с помощта на медиите един фалшив консенсус по темата за плоския данък”, заяви депутатът. Според него именно поради това в печата от няколко месеца насам се публикуват материали само в подкрепа на данъка.

Близнашки не очаква президентът Георги Първанов да наложи вето върху закона, “защото такива мерки не могат да бъдат спрени по средата”.

При обсъждането на закона миналата седмица дясната опозиция подкрепи въвеждането на плоския данък, но настоя за корекции. Депутати от Коалиция за България се обявиха против, но те бяха малцинство. Очакванията са при окончателното приемане на внесения от правителството проект той да бъде подкрепен от социалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България