Пловдив дава още 500 000 лева за градския транспорт, за да не спира

Сн. БНР, архив

Още 500 000 лева ще даде община Пловдив на частните фирми, които осигуряват градския транспорт в града, предаде сайтът portepeto.com. Средствата са за компенсация на преференциалните карти и безплатните пътувания за определени групи хора. Отпускането на парите ще бъде гласувано от общинския съвет в Пловдив в четвъртък.

До увеличаването на сумата за градския транспорт се стигна, след като превозвачите заплашиха, че ще спрат работа заради недостиг на средства. Причина за това били по-големите разходи за заплати, за горива, за оборудване на нови автобуси с валидатори, информационни табла и GPS устройства, както и намалените приходи заради допълнителни преференциални пътувания, въведени с електронната система за таксуване.

Още на 16 юли след среща при областният управител на Пловдив Здравко Димитров беше съобщено, че транспортните фирми ще получат допълнителни средства от общинския бюджет, а сумата ще се уточни по-късно. Собствениците на дружествата пък обещаха, че ще оборудват автобусите със системи за електронно чекиране, за да бъде пусната тикет системата в градския транспорт.

Предвидените в бюджета за тази година средства за компенсации на градския транспорт са 5.95 млн. лева. Предложението е средствата да се завишат с половин милион, който да дойде от проект за изграждане на плувен комплекс с 50-метров басейн. Така за 2019 г., общината ще плати общо 6.45 млн. лева компенсации на транспортните фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от България