Пловдив гласува 0.6 % вместо обещаните 6% за култура

Едва 900 000 от общо 2 млн. лв. в Културния календар на града се разпределят чрез конкурс

Пловдив гласува 0.6 % вместо обещаните 6% за култура

Преди изборите основните политически сили в Пловдив подписаха общ меморандум с най-големите културни институти и събития в града, с който се ангажираха бюджетът за култура да бъде 6%.

Само няколко месеца по-късно мнозинството в общинския съвет гласува бюджет за дейности в сферата на културата, който е 10 пъти по-малък от обещаното -  едва  0.6 %.

Само един общински съветник възрази публично на това драстично разминаване - Веселина Александрова от Демократична България. Едва 4 общински съветници от 51- членния общински парламент не подкрепиха ниския бюджет за култура.

Веселина Александрова критикува публично нормативната уредба в сектора на Община Пловдив, която позволява по-голямата част от и без това малкото средства за култура да бъдат разпределяни без конкурс.

Бюджетът на Културния календар на Пловдив за 2020 г. е почти 2 млн. лв. (при 3 млн. лв., похарчени само за откриването на Европейска столица на културата) и едва 900 000 от тях се разпределят на конкурсен принцип. 

"Публичните изявления на управляващите за това колко е важна устойчивостта на проекта Европейска столица на културата се оказаха празни приказки. Резултатът е буквално трагичен за града. Общият бюджет за културни прояви за 2020 г. е по-малък от бюджета за построяване на кулата за откриването на столица на културата през 2019 г. Пловдив се връща там, откъдето тръгна - все едно нищо не се е случвало. Нещо повече – за зоопаркове (включени в раздел Култура) се предвиждат 1,4 млн. лв. Изводите за културния живот на Пловдив са повече от очевидни. Остава надеждата, че средствата от наградата Мелина Меркурий, които градът получи, ще компенсират, макар и частично, безразличието на мнозинството в Общинския съвет към културния сектор".

Споделяне

Още от Общество